Select Page

Prekrivanje tetovaže i hiperpigmentacije

Kako prekriti tetovažu: korak po korak

Prekrivanje tetovaže je često za potrebna pripremna aktivnost scenskog nastupa, pa profesionalni šminker mora znati kako da izvede uspešno prekrivanje tetovaže. Ovde opisan postupak osim za prekrivanje tetovaže, može da se primeni i za prekrivanje hiperpigmentacije i drugih, sličnih kožnih promena.

 

Za potrebe prekrivanja tetovaže koristi se visokopigmentisani korektori, a odabir boje pigmenata zavisi od boje tetovaže za prekrivanje. Najčešće u tu svrhu korišćene boje su narandžasto pigmentisani ili korektori različitih nijansi ružičaste boje. Ovi korektori postižu kontrast sa bojama pigmenata tetovaže i donekle imitiraju ton kože. Takodje ukoliko se ne radi prekrivanje tetovaže, već hiperpigmentacija ili depigmentacija odabiraju se pigmenti čija će boja biti u kontrastu sa bojama promene na koži. Na primer, za tetovaže plavih i zelenkastih tonova koristićemo korektor narandžastih pigmenata, za pege od sunca koristićemo ljubičasti korektor, a za oboljenja poput rozacee, koristićemo prajmer ili korektor zelene bolje.

Postupak prekrivanja tetovaže se pomalo razlikuje od prekrivanja promena na koži gde se korektor nanosti neposredno pre bazne šminke – tena, tečnog pudera.. Prekrivanje tetovaže ima medjukorak gde se i sam korektor u boji fiksira transparentnim, vodootpornim puderom u prahu ili puderom u prahu u boji kože u višku a zatim se ostavlja da odstoji deset do petnaest minuta. Nakon toga, četkicom za blendovanje se odstranjuje višak pudera i nanosi se specijalni kamuflažni ten, ili jednostavno ten koji odgovara boji kože. Ovde je jako bitno ujednačiti (izblendovati) ivice da bi se stvorila iluzija izjednačenog tena. Treba obratiti pažnju na prekrivene pegice i mladeže pa ih docrtati da se iluzija ne bi uništila. Sve to zajedno, treba fiksirati sprejem za fiksiranje šminke, koji je prikladan situaciji za koju se prikriva tetovaža (vodootporni fiksator, fiksator sa orošenim izgledom itd.)

Za potrebe scenskog nastupa Mirele Relle, pevačice iz Bosne i Hercegovine, u pevačkom kampu „Maldivi“ na Happy televiziji, tim Akademije Purity u sklopu izrade maske za imitaciju Jelene Karleuše, pokrivalo je tetovažu na Mirelinoj desnoj ruci.

 

Pogledajte kako izgleda prvi praktični čas na kursu za Tattoo umetnika

tattoo

Pogledajte kako nastaju hiperpigmentacije

Pogledajte kako se može transformisati šminkom

scenska

Pogledajte kako izgleda scenska šminka na delu

jk