Select Page

ŠMINKA ZA TRANSFORMACIJE - sa nastave na predmetu Scenska šminka

Šminka za transformacije

Na predmetu Scenska šminka studenti prve godine smera Makeup artist su učili kako izgleda šminka za transformacije. Ovakva vrsta šminke nije nosiva, ne podleže pravilima šminkanja i imitira drugačije crte lica od prirodnih. Kada je ova šminka u pitanju u radu se ne koristi samo šminka tj. boje. Ovakva šminka podrazumeva i korišćenje dotadaka i protetike. Šminka za transformacije se koristi u različitim sadržajima kao što su film, scena, show programi i ostalo. Studenti prve godine smera Makeup artist prisustvuju praktičnoj nastavi na snimanju popularnog show programa Tvoje lice zvuči poznato. Na tim snimanjima pohađaju praktičnu nastavu šminkajući i praveći frizure plesačima i sporednim akterima nastupa. Posmatrajući majstore šminke koji rade šminku za same takmičare videli su kako izgleda šminka za transoformacije. Na taj način poseduju neko pred znanje o ovoj temi. 

Šminka za transformacije zahteva dobro poznavanje anatomije. Najčešće se rade transformacije u neke od poznatih ličnosti za različite potrebe. Lice osobe u koju transformišemo modela dugo se posmatra. Uočavaju se i najmanje razlike između prvog i drugog lica. Takođe, veoma je bitno uočiti karakteristične osobine koje su prepoznatljive kod lica u koje transformišemo modela. Naglašavanjem karakterističnih delova lica maksimalno ćemo približiti izgled i osećaj da posmatramo baš tu osobu. Ukoliko imamo mogućnost odabira poznate ličnosti za transformaciju, to činimo prema modelu. Veliki broj lica se može uporediti sa nekom od poznatih ličnosti, tako da ćemo odabrati poznatu ličnost koja joj je najsličnija. 

Šminka za transformacije ima osnovu kao i beauty šminka. Nanosimo tečni puder kako bi izjednačili čitavo lice. Ukoliko je u pitanju transformacija u žensku osobu, uradićemo beauty šminku koju ona najčešće nosi. Čitavu transformaciju možemo raditi i prema određenoj fotografiji. Trudićemo se da maksimalno korigujemo oblik očiju. Same oči ostavljaju najveći utisak da posmatramo baš tu osobu. Nakon beauty šminke senčimo lice po licu osobe u koju se model transformiše. Senkama i svetlim bojama ističemo ili smanjujemo određene delove lice. Ove linije su često oštre, ne stapaju se sa tenom i uočljive su golim okom. Uživo, šminka za transformacije često ne ostavlja dobar utisak. Međutim, objektiv kamere ili fotoaparata iz određenog ugla idealno prikazuje transformaciju. Studenti su imali različite inspiracije, možete li prepoznati koje? 

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA NASTAVA SCENSKE ŠMINKE

DSCN4567

POGLEDAJTE SNIMANJA EMISIJE TLZP

image-a169c54d473f85dd5b19712857f4b56bdb4e936933d532fea284b82a4b133364-V