Select Page

Kako nastaju hiperpigmentacije

Kako nastaju hiperpigmentacije?

 

Kako nastaju hiperpigmentacije? Hiperpigmentacije nastaju uglavnom preteranom izlaganju suncu. Svako nekontrolisano sunčanje direktno oštećuje kožu. Oštećenja kože nastala do 20. godine života su najopasnija i zbog toga je zaštita od sunca u tom periodu najbitnija. Najčešće hiperpigmentacije nastale od sunca su pegice. U grupu hiperpigmentacija spadaju i staračke fleke kao i fleke nastale nakon teže povrede. Tamne fleke na koži to jest hiperpigmentacije, nastaju usled povećanja količine melanina u koži. Postoje dva tipa hiperpigmentacije: generalizovana i ograničena.

Generalizovane hiperpigmentacije, se najčešće javljaju kao posledica endokrinog poremećaja ( hipertireotizam, Adisonova bolest..). Eliminiše se talo što se leči osnovno oboljenje.

U kozmetičkom smisli, mnogo su zanimljivije ograničene hiperpigmentacije u koje spadaju lentigo, melazma, pege..

 

Lentigo nastaje kao posledica benigne hiperplazije melanocita u epidermisu. Promene su mrke boje i mogu se javiti u bilo kom delu tela. Solarni lentigo se javlja kao posledica prekomernog izlaganja sunčevim zracima, usled čega dolazi do povećanja boja melanocita. Promene se najčešće javljaju na licu, ramenima i dorzalnim stranama šaka.

Melazma se javlja kod žena u trudnoći i kod osoba koje uzimaju kontraceptivne pilule, što ukazuje na hormonsko poreklo te promene. Ove hiperpigmentacije mogu nastati usled upotretbe kozmetičkih proizvoda. Promene su uglavnom lokalizovane na licu. Najčešće su to čelo, obrazi, brada, u vidu nepravilnih mrlja koje mogu biti i simetrično raspoređene na obe strane lica.

Ipak, najčešće hiperpigmentacije su pege. Pege se javljaju tokom leta kao posledica izlaganja sunčevim zracima. Pretežno se javljaju kod riđokosih i plavokosih osoba koje imaju genetsku predispoziciju za pojavu pega. Promene su prisutne već u prvim godinama života na predelima koji su najviše izloženi suncu.

Da bi se koža zaštitila od hiperpigmentacija preporučuje se obvavezno korišćenje proizvoda sa UV zaštita sa faktorom 50. Pored zaštite raznim proizvodima, postoje i razni kozmetički tretmani koji izbeljuju hiperpigmentacije. Tretmani se rade u serijama i uglavnom su bezbolni. Postoje tretmani izbeljivanja hiperpigmentacija mezoterapijom, mikrodermoabrazijom kao i razni hemijski pilinzi, koji povoljno utiču na izbeljivanje.

Pogledajte kako izgleda pravilna hidratacija kože

Pogledajte Purity Oil Control Anti-blemishes care

Pogledajte kako se radi dijamantski piling