Select Page

Kako tretirati mrlje na licu

Kako tretirati mrlje na licu

Pod uticajm ultraljubičastih zraka dolazi do sinteze pigmenata melanina i tada nastaju mrlje na licu. Funkcija melanina je da štiti kožu od štetnog uticaja ultraljubičastih zraka. Da li je u pitanju prevelika ili premala količina pigmenata promene se mogu javi na koži celog tela. Poremećaji pigmentacije mogu biti hiperpigmentacija, hipopigmentacija i depigmentacija.
Najčešće promene na koži vidljive su u vidu mrlja na licu. Smedje mrlje na licu  različitih nijansi nepravilno rasporedjenih na licu i različitih površina i nastaju nakon uticajae ultraljubičastih zrakaa i posledične sinteze pigmenta melanina.
Sinteza pigmenta može biti i poremećena, tako da naša koža na određenim mestima nije više jednolično pigmentirana, a poremećaj odlaganja pigmenta u smislu hiperpigmentacije može nastati kao promena u broju melanocita, kao posledica oštećenja u stanicama u kojima se pigment stvara ili kao posledica promenjenog odnosno oštećenog transporta pigmenta iz melanocita u rožnati sloj kože.

Kako tretirati mrlje na licu kao i ostale promene na licu?

Teško je reći ima li danas više hiperpigmentacija jer žene pre nisu toliko obraćale pozornost na takve promene niti se o tome toliko pisalo i govorilo. Sigurno je razlog većeg broja hiperpigmentacija povećano izlaganje suncu, što pre više od 50 godina nije bio običaj. Pojam lepote, dobrog života i bogatstva tada je bila upravo bleda, „aristokratska“ put
Kada je reč o pegama i mrlje na licu obično nastaju na obrzima, nosu, ramenima i dekolteu. Boja im varira od žućkaste do smedje i obično se pojavljuju izmedju treće i šeste godine.
Melazma ili kloazma naziv je za veće, tamne i nepravilne mrlje na licu koje su najčešće rezultat trudnoće ili hormonskih promena, iako ima i drugih uzroka. Melazma se često javlja na čelu, gornjoj usni ili bradi te na vratu, u obliku nepravilnih, manjih ili velikih areala, kao svetlo ili tamno pigmentirane promene. Nije poznat njen pravi uzrok u svake osobe, ali najčešći je uzrok ženski hormon estrogen, a sunce je jedan od posrednika u nastanku. Melazma može nastati u površinskom ili u dubokom sloju kože, i što je dublje smeštena, tretiranje je teže. Ponekad smirivanjem hormona melazma izbledi,

Pogledajte kako izgleda tretman dermapenom