Select Page

KAKO SE RADI KOMEDOEKSPRESIJA - sa nastave na predmetu Primenjena kozmetologija II

Kako se radi komedoekspresija

Studenti prve godine smera Estetičar-kozmetičar moraju veoma dobro poznavati tehniku uklanjanja akni i mitisera tj. kako se radi komedoekspresija. Akne (lat. Acne vulgaris) su inflamatorno (upalno, zapaljensko) oboljenje kože, uzrokovano promenama u pilosebacealnoj jedinici (strukturi koja se nalazi u koži i sastoji se iz folikula dlake i njemu pridružene lojne žlezde). Uobičajeno je da se akne nazivaju bubuljice. Ovo stanje obično nastaje tokom puberteta, i naročito je zastupljeno u populaciji zapadnih zemalja, što se objašnjava većom genetskom predisponiranošću. Akne su pojavni oblik preteranog odziva lojnih žlezdi na uobičajene nivoe muškog hormona testosterona. Kod većine ljudi ovaj prenaglašen odziv nestaje tokom vremena i oko dvadesete godine akne nestaju ili se u najmanjoj meri povlače, bilo delimično bilo privremeno. Međutim, ne postoji način pomoću koga se može pouzdano predvideti koliko dugo vremena će one opstati, i kod nekih osoba one se zadržavaju decenijama, i opstaju u tridesetim i četrdesetim godinama života, pa ponekad i kasnije. Akne pogađaju veliki procenat populacije u nekom od životnih razdoblja.

Kako se radi komedoekspresija – pravila i uslovi

Komedoekspresija se ne sme raditi u kućnim uslovima tj. “na svoju ruku”. Često kada imamo akne dolazimo u iskušenje da ih sami istisnemo. Nešistoća ruku, nepravilno istiskivanje i nepravilna nega mogu dovesti do pogoršanja stanja. Zato komedoekspresiju trebamo prepustiti stručnjaku. Zadatak kozmetičara/stručnjaka je da proceni koje akne su spremne za intervenciju. Takve akne se nazivaju pustule. Pustula je akna koja je dostigla zrelost tako da se može izvršiti komedoekspresija. Higijenski tretman lica podrazumeva, pored ostalih segmenata tretmana, i komedoekspresiju. Komedoekspresija je istiskivanje gnojnog sadržaja akni ili mitisera. Samo tretiranje lica kremama, tonicima i gelovima za čišćenje nije dovoljno. Akne se mogu ublažiti različitim proizvodima ali ne i izlečiti. Ukoliko se gnojni sadržaj ne istisne akne će se uvek vraćati.

 

Kako se radi komedoekspresija – proces rada

Komedoekspresija se nikada ne radi pre pripreme same kože. Kako bi pripremili kožu moramo uraditi čitav higijenski tretman lica. On se sastoji iz apšminkovanja lica, čišćenja i denzifikacije. Nakon toga parimo lice ili otvaramo pore termo maskom. Pore se moraju otvoriti kako bi olakšali komedoekspresiju i smanjili neprijatnost klijentu. Nakon otvaranja pora sledi komedoekspresija. Kako se radi komedoekspresija – sa rukavicama na rukama, pomoću dva papirna ubrusa koja obmotamo oko prsta. Pritiskom pustule između prstiju istiskujemo gnojni sadržaj sve dok kanal nije potpuno čist. Nakon komedoekspresije nanosimo masku i kremu koja će umiriti lice i ubrzati proces zarastanja. 

POGLEDAJTE NEKE OD PRETHODNIH PREDAVANJA

DSCN6542

POGLEDAJTE VIŠE O TOME KAKO IMATI ČISTO LICE

images-5