Select Page

CRVENI NOKTI - klasični manikir za svaku pirliku

Crveni nokti

Crveni nokti su zaštitni znak ženstvenosti, stila i klasičnog look-a. Kao i crveni karmin, crveni nokti su uvek u modi i uvek aktuelni. Kada ne znate za kakav manikir da se odlučite crveni nokti su idealno rešenje. Oni odolevaju vremenu, trendovima i različitim uticajima. Kozmetički proizvodi postoje već hiljadama godina, mnogo pre farmaceutskih kuća i apoteka. Lak za nokte je kineski izum i simbolizovao je bogatstvo i socijalni status. Ovaj izum otkriven je pre oko 5000 godina, oko 3000. godine pre nove ere. Neke od komponenti koje su korišćene za pravljenje laka za nokte su pčelinji vosak, arapska guma (Acacia senegal) belance, prirodne boje, želatin. Lak za nokte je proizvođen u bojama koje se koriste i danas – crvena i roze. Latice cveca, kao što su ruže i orhideje, koristile su se za dobijanje boje.

Crveni nokti

Dok se moderni lak suši u minuti sa njegovim prethodnikom to nije bio slučaj. Kada bi žene namazale nokte morale su da čekaju po nekoliko sati da se nokti osuše, pa čak odlazile i na spavanje u nadi da će lak biti potpuno suv do jutra. Za vreme Zhou dinastije od XI do III veka pre nove ere, žene različitog socijalnog statusa imale su boju laka na noktima u skladu s tim da li su privilegovane ili ne. Boja laka za nokte govorila je o socijalnom statusu žene. One iz kraljevskih porodica su bojile nokte u srebrnu i zlatnu boju, a ženama iz srednjeg staleža bilo je dopušteno da nokte boje u svetle boje. Posledice nepoštovanja zakona o bojama za nokte bile su rigorozne – kineske žene nižeg statusa koje su bojile svoje nokte u boje dozvoljene samo za članove kraljevske porodice bile su osuđivane na smrtnu kaznu. Kasnije, u doba dinastije Ming (od XIV do XVII veka), kraljevske boje laka za nokte su promenjene iz srebrne i zlatne u crvenu i crnu. Takođe, nokti su ukrašavani dragim kamenjem i kompleksnim dizajnom. Iako su Kinezi bili pioniri i izumitelji laka za nokte, ova moda takođe je postojala i u Egiptu.

Crveni nokti

Lakovi koje svi volimo i koristimo danas su u stvari modifikacija boje za automobile koja daje visoki sjaj. Godine 1920. francuska šminkerka Mišel Manard (Michelle Manard) dobila je brilijantnu ideju da ovu boju počne da koristi za nokte. Ona se poigravala sa formulom dok konačno nije bila zadovoljna i razvila sjajnu boju za nokte, sličnu ovoj koju koristimo danas. Radila je u Čarls Revson kompaniji (The Charles Revson Company), a njen poslodavac prepoznao je zlatnu šansu kada je video formulu laka za nokte. Vlasnici Čarls i Jozef Revson udruženi sa Čarlsom Lakmanom (Charles Lachman) iskoristili su originalnu ideju Manardove i stvorili bezbojan lak za nokte čija su baza bili pigmenti, a ne boje. Godine 1932. promenili su ime kompanije u Revlon i počeli su da prodaju prvi moderni lak za nokte. 

POGLEDAJTE KAKO SE RADI KOREKCIJA OJAČANIH NOKTIJU

korekcija ojačanih noktiju

POGLEDAJTE VIŠE O RAZLIČITIM TEHNIKAMA NAIL ART-A

DSCN8069