Select Page

VUDOVA LAMPA - sa nastave na trećoj godini smera Estetičar-kozmetičar

Vudova lampa

Kako bi postavili određenu dijagnozu dermatolozi  primjenjuju posebnu lampu koja se naziva Vudova lampa. Ona je dobila ime po svom izumitelju američkom fizičaru Robertu Woodu (1868-1955). Vudova lampa stvara UVA svetlo talasne dužine 365 nm, a često se naziva i crnim svetlom jer je nevidljivo oku. Osim u dermatologiji ona se primjenjuje u veterini, policiji, industriji, pri detektovanju novčanica, u filmskoj industriji i ostalo. U dermatologiji se primjenjuje u otkrivanju mnogih bolesti. Vudova lampa ne predstavlja oblik terapije kožnih bolesti, već pomaže u otkrivanju određenih stanja i postavljanju tačne dijagnoze. Ona je pomoć i u ocenjivanju uspešnosti terapije. Danas se Vudova lampa primjenjuje u otkrivanju gljivičnih, bakterijskih, parazitarnih bolesti kože. Može se primeniti i kod naslednih bolesti i u poremećajima pigmentacije.

Vudova lampa je pomoć pri dijagnostici poremećaja pigmentacije u koži pa se primjenjuje u stanjima depigmentacija npr. vitiligo ili u posebnim oblicima tuberozne skleroze, kao i u hiperpigmentacijama na koži – najčešće u melazme. Postoje tri tipa melasme: površinska, duboka i kombinovanog oblika. U površinskom tipu pigment se nalazi samo u prvom sloju kože, a osvetljivanjem Vudovom lampom pigment se jače ističe. Kod dubokog oblika pigment se nalazi u srednjem sloju kože, a osvetljivanjem nema nikakvih promena jer se pigment vidi jednako kao i bez svetla.

Lampu smo primenili nakon apšminkovanja i čišćenja kože klijenta. Pošto smo utvrdili stanje i promene na koži možemo nastaviti sa tretmanom. Radili smo higijenski tretman lica bez komedoekspresije kako bi se više koncentrisali na hidrataciju lica. Takođe, izbelićemo predeo podočnjaka koji je izrazito taman. Prvo koristimo Purity three active piling kako bi uklonili sve izumrle ćelije sa površine kože. Nakon uklanjanja pilinga unosimo vitamin C koji jača zidove krvih sudova i hidrira kožu. Njega unosimo aparatom za mezoporaciju. Zatim, nanosimo masku za izbeljivanje lica Purity Brightening Mask. Tretman završavamo Purity Moisturising Cream kako bi maksimalno hidrirali kožu. 

POGLEDAJTE KAKO SE RADI PILING LICA

20160527_133411-e1464625728589

POGLEDAJTE VIŠE O MASKAMA ZA MASNU KOŽU

20160526_160210-e1464279770269