Select Page

MINERALI ZA POBOLJŠANJE KVALITETA KOŽE - svakodnevni unos minerala

Minerali za poboljšanje kvaliteta kože

Minerali za poboljšanje kvaliteta kože se mogu unositi na različite načine. Većina istraživanja koja se tiču kože pokazuje da nije neophodan dopunski unos minerala. Ovo se naročito odnosi na osobe koje piju zdravu vodu sa prirodnim zalihama važnih minerala. Pranje lica sa mineralnom vodom pomaže u smanjenju iritacija kože, a sami minerali pomažu da ćelije kože upiju više vode.

Selen

Naučnici veruju da ovaj mineral ima ključnu ulogu u prevenciji raka kože. Uzet u obliku dopune ili u obliku krema, ovaj mineral štiti kožu od oštecenja izazvanog Suncem. Ako provodite puno vremena na Suncu, selen će smanjiti mogućnost nastanka opekotina, i rizik od nastanka raka kože. Najbolji izvori selena su cela zrna žitarica, koštunjavog voća poput brazilskog oraha, plodovi mora, beli luk i jaja.

Bakar

Bakar, zajedno sa vitaminom C i cinkom, pomaže razvoju elastina, vlakana koji podržavaju strukturu kože. Nedostatak ovog minerala nastaje veoma retko, a lekari upozoravaju da uzimanje u obliku suplemenata može biti i opasno.

Cink

Ukoliko postoje akne na koži, veoma važan mineral je upravo cink. Nekada akne mogu biti simptomi nedostatka cinka. Uzet oralno ili u obliku krema cink smanjuje produkciju masnoća, i može biti efikasan u kontroli stvaranja novih akni kao i lečenju postojećih. Hrana bogata cinkom je crveno meso, ostrige, živina.

Takodje, neka od novijih istraživanja ukazuju da osim vitamina i minerala koji utiču na izgled kože, dobar efekat mogu pokazati i druge hranljive materije koje se unose putem hrane ili se primenjuju lokalno. Najvažnije za izgled i kvalitet kože su:

Alfa-lipoične kiseline

Alfa lipoične kiseline su vrlo moćni antioksidansi, jači od vitamina C ili E tako da usporavaju proces starenja kože. Ono što ih čini tako posebnim jeste sposobnost da prodiru i u ulja i vodu, te utiču na ćelije kože i unutra i izvan tela. Alfa lipoične kiseline štite ćelije i od oštecenja izazvanih slobodnim radikalima i mogu se uzimati u obliku suplemenata i krema.

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR

zimska nega kože

KOJA JE ULOGA KRVNE PLAZME U REGENERACIJI TKIVA?

uloga krvne plazme