Select Page

ODRŽAVANJE ČETKICA ZA ŠMINKANJE - obaveza svakog profesionalnog šminkera

Održavanje četkica za šminkanje

Održavanje četkica za šminkanje je veština koju mora savladati svaki profesionalni šminker. Svaka četkica koju imate kao svoj neizostavni make up alat je neophodno redovno čistiti. Bilo da su od prirodne ili sintetičke dlake, one su pogodne za razvijanje bakterija i drugih mikroorganizama, kao i drugih nečistoća. Ako dosta energije i truda ulažete u kupovinu kvalitetne šminke i ako ste već izdvojili i veću količinu novca za četkice, onda je neophodno i održavati ih čistim.

Četkice treba da čistite mlakom vodom i blagim šamponom ili kupkom, tako što pomenuto sredstvo za čišćenje stavite u šaku, četkicu nakvasite pod mlazom vode, a zatim utrljavate kružnim pokretima u šaku. Zatim, isperite četkicu, pritisnite je peškirom, oblikujte i ostavite da se suši tako što će da visi u neseseru, ili vrh da visi sa stola.

Ne preporučuje se pranje četkice umakanjem u posudu sa vodom i sredstvom za pranje, jer može da se desi da se odlepe dlake. Takođe se ne preporučuje da se četkica ostavi na peškiru jer se teže suši. Temeljno čišćenje se preporučuje jednom mesečno. Za brzinsko čišćenje, preporučuje se čistač u spreju ili medicinski benzin sa kojim ćete brzo I efikasno skinuti sav sadržaj sa četkice.Četkice treba čuvati u futroli za četkice sa odvojenim mestom za svaku četkicu, ili u držaču za olovke, tako da vrh četkice bude na gore.

Sunđeri boljeg kvaliteta mogu da se peru u posudi sa sredstvom za čišćenje (šampon ili tečni sapun), a zatim da se isperu i osuše na peškiru. Kvalitetniji sunđeri su kompaktniji, i ne drobe se kada se povlače po licu. Oni se mogu koristiti dok god ne poprime osobine navedenog. Sunđere slabijeg kvaliteta treba baciti posle prve upotrebe, jer će se sasvim sigurno raspasti tokom pranja. 

POSTANI MAKEUP ARTIST

ispit iz scenske šminke

IZBOR ZA MISS JUŽNE SRBIJE - ŠMINKA AKADEMIJA PURITY

miss južne srbije 2018