+381607237853 akademija.purity@gmail.com

Najbolje biljke za umirenje kože

Najbolje biljke za umirenje kože

Koža nije samo najveći organ već i najvidljiviji. S obzirom na to da okružuje čitavo telo, savršeno je logično težiti tome da bude zdrava i lepa. Neke biljke će uistinu pomoći u ublažavanju simptoma bolesti kože, a neke će na nežan način ublažiti njena najteža stanja. Ogrebotine, opekotine, akne, ekcem, psorijaza i rak kože su samo neki od najčešćih oboljenja kože. U nastavku smo pomenuli nekoliko onih za koje se oduvek smatra da su najbolje biljke za umirenje kože.

Većina ovih biljaka ima čudesne sposobnosti smanjivanja slobodnih radikala, a povećanja kolagena. Takođe imaju antibakterijska i protivupalna svojstva. Sve su to svojstva koja su ključna za održavanje lepote i zdravlja kože.

Neven

Neven se može koristiti za poboljšanje zdravlja i regeneraciju kože. Istraživanja su pokazala da neven može pospešiti elastičnost kože i njenu hidrataciju. Postoje dokazi koji upućuju da neven može biti učinkovit u zaštiti od ultraljubičastog zračenja.

Aloe vera

Gel od aloe vere je poznat po svojoj sposobnosti nege kod oštećenja kože i kod zaceljivanja rana, zbog čega je jedan od najčešćih sastojaka u kozmetičkim proizvodima. Jedno istraživanje je pokazalo da aloe vera može biti učinkovitija od steroidnih krema jer na prirodan i delotvoran način smanjuje upalu i iritacije kože. Druga istraživanja upućuju da je aloe vera delotvorna u lečenju dermatitisa, opekotina i psorijaze.

Gospina trava

Kada se gospina trava nanosi površinski u obliku kreme, losiona ili ulja, umiruje kožu i ublažava iritacije. Istraživanja su pokazala da se gospina trava može koristiti u lečenju i ublažavanju rana, opekotina, modrica, oštećenja živaca i hemoroida. Čak može poslužiti i kao antiseptičko sredstvo. Zbog svojih antibakterijskih i protivupalnih svojstava, gospina trava se može koristiti kao antimikrobno sredstvo kojim se uništava velik broj različitih mikroorganizama

Menta

U jednom istraživanju su znanstvenici ustanovili da, kada se nanosi površinski na kožu, menta može vrlo brzo ublažiti iritacije kože. Hladi i osvežava, a na taj način stimulira, revitalizira i koži vraća elastičnost, smanjuje pore, ublažava natečenost, neugodan miris i smiruje crvenilo i iritacije.

Zeleni čaj

Ekstrakt zelenog čaja se može nanositi površinski. U jednom istraživanju se pokazalo da losioni, koji sadrže barem 2% ekstrakta zelenog čaja, mogu ublažiti akne. Zeleni čaj sadrži flavonoide koji imaju antioksidacijsko delovanje i štite kožu od štetnog uticaja ultraljubičastog zračenja, mogu ublažiti opekotine, smanjiti rizik od nastanka raka kože i prevremenih znakova starenja kože.

Kamilica

Kamilica je bez sumnje jedan od najčešćih sastojaka u proizvodima za negu kože. Ova biljka ima čudesna lekovita svojstva i može ubrzati proces oporavka kože, smanjiti vidljivost bora, pora i pomoći ukloniti prištiće i akne. Kamilica deluje protivupalno i umiruje kožu. Može pomoći u ublažavanju alergija, ekcema, manjih opekotina i osipa kože.

Lavanda

Osim umirujućeg i opuštajućeg delovanja, lavanda je učinkovita i za oporavak kože. Ova biljka sadrži spojeve koji umiruju kožu, pomažu u sprečavanju oštećenja tkiva i održavaju kožu mladolikom. Lavanda može podstaći regeneraciju postojećih ćelija i proizvodnju novih. Podstiče brže zaceljivanje rana, ogrebotina i opekotina. Takođe,  može ublažiti upalu, iritaciju, simptome psorijaze, akne i ekcem. Lavanda ima antibakterijska, antiseptička, antitoksična, antivirusna i protivupalna svojstva.

Gavez

Baš kao i kamilica, gavez je jedan od najčešćih sastojaka u proizvodima za negu kože. Ovu biljku učinkovitom čine aktivni sastojci koji podstiču regeneraciju kože. Kada se nanosi na kožu, gavez može ublažiti iritacije i oštećenja kože. Ova biljka se može koristiti za ublažavanje različitih kožnih stanja. Ublažava upalu i umiruje.

Sladić

Poznat je po svom protivupalnom delovanju i delotvoran je u ublažavanju iritacija. Sladić je biljka koja podstiče zdravlje kože. Koristan je za osobe koje pate od rosacee, ekcema ili psorijaze. Kada se nanosi na kožu u obliku gela, sladić može pomoći u ublažavanju svraba, crvenila i naticanja.

Čajevac

Čajevac ima antiseptička, antibakterijska i antivirusna svojstva. Čajevac se može koristiti u ublažavanju različitih kožnih stanja i tegoba, uključujući crvenilo i akne. Osobama koje imaju problem sa aknama čajevac može pomoći u smanjenju bakterija koje su glavni uzrok akni.

 

POSTANI PROFESIONALNI ESTETIČAR KOZMETIČAR

VIDI OVDE

UNOSITE VITAMINE PRIRODNIM PUTEM

VIDI OVDE