Select Page

HIGIJENSKI TRETMAN LEĐA - sa nastave na prvoj godini smera Estetičar-kozmetičar

Higijenski tretman leđa

Higijenski tretman leđa se primenjuje u slučaju pojavljivanja akni i mitisera na ovom području. Studenti prve godine smera Estetičar-kozmetičar praktično su izveli tretman na vežbama na predmetu Primenjena kozmetologija. Razlog pojave akni na leđima i ramenima može biti različit: pojačan rad lojnih žlezda (pojačano lučenje masnoće – masna koža), zapušavanje kanala lojnih žlezda, bakterijska infekcija, nepravilan rad hormona (naročito polnih), genetska predispozicija, nezdrava i nepravilna ishrana, stres, alergijska reakcija na kozmetička/hemijska sredstva ili lekove, hormonska sredstva (kontraceptivne pilule), previše izlaganja suncu, pojačano znojenje, dugotrajan boravak u toplim i zagušljivim prostorijama.

Higijenski tretman leđa podrazumeva i komedoekspresiju – istiskivanje gnojnog sadržaja akni i mitisera. Međutim, postoje i potkožne akne na leđima koje se ne smeju istiskivati. Potkožne akne neretko prati i upalni proces. Zovu ih još i ‘’lojnim’’ cistama, jer je u njihovoj unutrašnjosti obično inkapsuliran gnoj. Pogađaju pretežno osobe koje imaju masni tip kože, kada je prisutan disbalans u lučenju hormona, pa je pojačan rad lojnih žlezda i koža se preterano masti. Higijenski tretman leđa će dati rezultate samo uz kontrolisanu ishranu  i brigu o ličnoj higijeni. Takođe, veoma je važno da osobe sa aknama na leđima i ramenima izbegavaju usku odeću i sintetičke materijale koji dodatno iritiraju upaljena mesta.

Higijenski tretman leđa smo započeli pregledom kože kao bi ustanovili uzrok nastanka i stanje akni. Kada utvrdimo ove segmente određujemo vrstu tretmana kako bi što efikasnije eliminisali upalne procese. Započinjemo tretman temeljnim čišćenjem čitave regije pod aknama i otvaramo pore vapozonom. Ova toplotna procedura omogućava laku i bezbolnu komedoekspresiju. Ona podrazumeva ručno istiskivanje gnojnog sadržaja uz obavezno korišćenje rukavica i tupfera. Na kraju tretmana je obavezna dezinfekcija antibakterijskim sredstvom i darsonvalom. Darsonval je aparat sa visokofrekventnom strujom koji deluje na sužavanje pora. To je veoma važno posle svakog kozmetickog tretmana posebno posle čišćenja. On deluje i na jačanje mikrocirkulacije kože sto pomaže u rešenju akni i mitisera.

POGLEDAJTE VIŠE O JEDNOM OD ČASOVA NA KOZMETIČKOM KURSU

kozmetičkog kursa

POGLEDAJTE VIŠE O TRETMANU ZA MRŠAVLJENJE

tretman za mršavljenje

POGLEDAJTE VIŠE O MASAŽI TOPLOM ČOKOLADOM

masaža toplom čokoladom