Select Page

FUNKCIJA KOLAGENA I ELASTINA U ESTETSKIM TRETMANIMA

Funkcija kolagena i elastina u estetskim tretmanima

Funkcija kolagena i elastina se može videti u mnogim procesima promene na koži. Svima je opšte poznato da “tonus kože” vremenom opada, a šta to tačno podrazumeva, ne znaju baš svi sa sigurnošću da objasne. Tonus kože podrazumeva napetost mišića, a kada govorimo o koži bez tonusa , obično mislimo na opuštenu kožu, odnosno kožu slabijeg elasticiteta. Krivci su, zapravo, kolagen i elastin, vlakna koja drže kožu čvrstom I zategnutom. Kada govorimo o koži lica, tu se koža najpre počne opuštati na obrazima, ispod brade i na vratu.

U nastavku teksta ćemo vam objasniti kakvu funkciju kolagen i elastin imaju u kozmetičkim tretmanima.

Kolagen   je  najvažnija  belančevina  u  ljudskom  organizmu. On  obuhvata oko 40%  svih  belančevina  i  osnovni  je  deo  vezivnog  tkiva. On je odgovoran  je  za  stanje  kože, za izgled očnih  jabučica, kostiju, kose  i  noktiju. Na osnovu  najnovijih  naučnih  istraživanja  stanje  kolagena  u  organizmu  određuje  biološki  uzrast  čoveka,  što  se  najviše  vidi  po  promenama  na  koži.  Kolagen je najrasprostranjeniji protein u ljudskom telu, koji sadrži ceo naš organizam , nalazi se u kostima, mišićima, tetivama i koži gde se formira skela koja daje stabilnost i strukturu. Kolagen igra veoma važnu ulogu u zdravlju. Degradacija i iscrpljivanje prirodnog kolagena u telu se povezuje sa gomilom zdravstvenih problema.

Elastin je sastavna komponenta ekstracelularnog matriksa. Mnoga tkiva I organi u organizmu zahtevaju da budu jaki i ujedno elastični , što omogućavaju elasinska vlakna. Elastin se uvek nalazi uz nerastegljiviji kolagen kako bi se ograničilo rastezanje samog tkiva koje izgrađuje.

Ovakve funkcije kolagena i elastina umnogome utiču na stanje kože lica I kože uopšte. Kada koža izgubi elastičnost i tonus, masnoća ispod površine postaje vidljiva. U zavisnosti od razloga zašto se to događa, postoje različiti načini rešavanja problema, a u zavisnosti od problema, preporučuju se, najčešćše, kreme i preparati, kao i ,kozmetički tretmani koji podstiču sintezu kolagena.

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR

kontraindikacije za japansko iscrtavanje

POGLEDAJTE VIŠE O PRIMENI LIMFNE DRENAŽE

primena limfne drenaže