Select Page

ŠTA VITAMINI RADE U NAŠEM TELU - sve o vitaminima

Šta vitamini rade u našem telu

Vitamini spadaju u grupu zaštitnih hranljivih materija. Neophodni su za normalno odvijanje biohemijskih procesa i funkcionisanje organizma u celini, a da pri tome, nemaju energetsku kao ni gradivnu ulogu. Vitamini su po svojoj fiziološkoj funkciji, biokatalizatori. Čovek ne može u dovoljnoj količini da sintetiše ni jedan vitamin. Pojedine ne može da sintetiše uopšte, već ih mora unositi putem hrane. Vitamini se dele na hidrosolubilne i liposolubilne vitamine. Hidrosolubilni vitamini su rastvorljivi u vodi. To su vitamini grupe B i vitamin C. Liposolubilni vitamini su: A,D,E,F i K.

Vitamin A odnosno retinol je važan kozmetoterapeutik. Deluje antikeratolitički- čini kožu glatkom i sjajnom, suzbija i prevenira pojavu senilnih hiperpigmentacija, ima izrazito protivborajuće dejstvo, posebno bora izazvanih sunčevim zračenjem, usporava proces starenja i spada u grupu antioksidanasa. Najveći deo vitamina A se sintetiše u jetri. Beta karoten je prirodni prekursor vitamina A. Nalazi se u namirnicama biljnog porekla – šargarepa,pšenične klice, maslina, malina, ovas, aloja, kantarion.

Vitamin E odnosno tokoferol primenjuje se u vidu krema za kućnu negu. U toku kozmetičkog tretmana nanosi se se na kožu jednostavnim utrljavanjem na čitavu regiju lica i očnih kapaka a zatim se preko njega može aplikovati neka kozmetička maska.

Najvažniji izvori vitamina E su: ulja pšeničnih klica, sojino ulje i dr. Vitamin E ima višestruku primenu:

– kao antioksidans,

-prevenira i ublažava poremećaje kao posledica starenja, štetnog dejstva pušenja i zračenja

-jača zidove kapilara

– štiti kožu od negativnog dejstva UV zračenja

– smanjuje bore

– odlaže proces starenja

– sprečava oštećenje kolagenih vlakana

– deluje kao emolijens

Vitamin F ima veoma važnu ulogu kao kozmetoterapeutik. Utiče na osobine kože i njenih adneksa, reguliše niz metaboličkih faktora u njoj. U nedostatku vitamina F, promene na koži su evidentne: perutanje,suvoća,sklonost ka infekcijama, dematitis, nokti slabe i pucaju, javljaju se ekcemi i varikozne vene. Nedostatak vitamina F dovodi do slabljenja i gubitka kose.

Vitamin C odnosno askorbinska kiselina dobija se iz prirodnih biljnih izvora kao što si šipurak, paprika, limun i ostale citrus vrste, zelenog lisnatog povrća. Lako se rastvara i vodi a vodeni rastvori su izuzetno nestabilni. Kao kozmetoterapeutik vitamin C je značajan zato što je

-snažan antioksidans čime sprečava ubrzano starenje kože

-snažan inhibitor melanina u koži

– jača zidove krvnih sudova

– jedan od faktora regulacije metabolita kolagena

– stimulacija fibroblasta na sintezu kolagena

Vitamin B se obično pronalazi u namirnicama životinjskog i biljnog porekla. Vitamini grupe B imaju pozitivan efekat na kožu, kosu i nokte.