Select Page

POGLEDAJTE ŠTA UČIMO NA DRUGOM PREDAVANJU NA KURSU ZA PROFESIONALNE MASERE

Na kursu za profesionalne masere kursisti se upoznaju sa relax masažom,gde profesorka u prvom delu časa predaje teorijski deo a nakon toga primenjuje masažu na modelu.

Praktičan deo se sastoji od :
– masaže leđa
– kontraindikacije masaže i
– odnos maser-klijent
Posle predavanja profesora kursisti kreću sa praktičnim delom na samom modelu kako bi uvežbali pokrete ruku.

Prenatalna masaža može pomoći kod ukočenosti i bolova tokom trudnoće. Da li je ona bezbedna i kada je treba primenjivati?

Mnoge žene pate od bolova, ukočenosti i pritiska tokom trudnoće, a često osećaju dodatni stres u svom telu. To je možda jedan od razloga zašto sve više trudnica otkriva  koristi prenatalne masaže. Popularnost prenatalne masaže rezultat je i trenda zdravog života, pogotovo tokom trudnoće. Današnje trudnice – zajedno s ostalim korisnicima zdravstvene zaštite – traže alternativne pristupe poboljšanja tradicionalnih zdravstvenih usluga.Masaža tokom trudnoće je terapeutski rad koji je usmeren na posebne potrebe trudnice, s obzirom da njeno telo prolazi kroz promene. Terapija masažom poboljšava funkciju mišića, cirkulaciju i uopšte telesni tonus, oslobađa od mentalnog i fizičkog umora. Dodir je bitan za majčino fizičko i emocionalno stanje dok se privikava na novi izgled svog tela. Bez obzira na individualne okolnosti, telo trudnice se menja i pod uticajem je stresa. Masaža predstavlja posebnu pažnju za trudnicu, koja uzvraća pažnjom prema novom životu koji se rađa u njoj.

Bol u leđima uobičajena je u trudnoći (kao i tokom dojenja ili nošenja male dece). Može se smanjiti masažom celih leđa, vrata, nogu, stopala i laganim maženjem stomaka. Slaba cirkulacija takođe pogađa trudnice, pomoć može biti masaža tela koja stimuliše i poboljšava prokrvljenost tela. Masaža nogu, milovanje od članaka prema bedrima, može pomoći opuštanju tela, smanjenju boli i oticanja nogu (treba izbjegavati dodirivanje proširenih vena). 

Za žene koje muči nesanica, umirujući efekt masaže može pomoći opuštanju i smirenju. Neke trudnice tvrde da lagana masaža stomaka uspavljuje fetus. Kako opušta i ublažava fizičke smetnje, masaža može biti predivan način uključivanja vašeg partnera ili dece u tok trudnoće.

Trudnice treba da posete svog lekara pre masaže. U slučajevima kada lekar ne preporučuje masažu donjeg dela leđa i trbuha, masirajte lice, ruke i stopala.

Okolnosti u kojima se masaža ne bi trebala obavljati

Masaža je korisna gotovo za svakoga. Čak i za trudnice s višeplodnom trudnoćom, no postoje neka stanja koja mogu ili ne moraju biti povezana s trudnoćom, ali isključuju masažu ili određene vrste masaže. To uključuje trudnice s povećanim rizikom prevremenog porođaja, žene s krvnim ugrušcima ili krvnim poremećajima, ili ostale smetnje i oboljenja, npr:

– jači vaginalni iscedak (voden ili krvav)
– dijabetes
– zarazna bolest
– temperatura
– povraćanje
– bol
– preeklampsija
– visok krvni pritisak
– jutarnje mučnine
– bolovi u stomaku
– proliv 

Potrebno je spomenuti još jednu meru opreza. Direktan i stalan pritisak ne bi se smeo primenjivati na područje između članka na nozi i pete. Mnogi fizioterapeuti i refleksolozi smatraju ovo područje povezano s matericom i vaginom te se misli da jak pritisak na ovo područje može uzrokovati prevremeni porođaj.

Pretpostavljajući da nema drugih razloga, masaža se može raditi na ostatku stopala.

Kada i kako masirati?

Zbog velikih telesnih i hormonalnih promena koje se pojavljuju kod buduće majke, neki lekari ne preporučuju masažu toekom prvog tromesečja. To je vreme kad se majka treba prilagoditi svojoj trudnoći kako bi se osećala ugodno. Drugo i treće tromesečje je dobro vreme za početak s prenatalnom masažom.

Ne preporučuje se jaka masaža, trudnica ne bi nikad smela da oseti bol. Najbolji način da se odredi optimalna jačina pritiska je otvorena komunikacija između trudnice i osobe koja je masira.

Sto za masažu mora biti postavljen tako da se nalazite u poluležećem stavu ili na boku. Okretaćete se s boka na bok, kako bi se napravila masaža leđa i kukova, u tome pomažu jastuci kako bi vam bilo ugodnije. Može se ležati i na stomaku. To je postignuto dubokim izrezom u sredini jastuka, tako da se stonak može udobno namestiti u tu prazninu, a trudnice opustiti i osećati se lagodno.

No, ležanje na trbuhu kod nekih može uzrokovati bol u donjem delu leđa. Nakon 22. nedelje trudnoće, ležanje na leđima može uzrokovati pritisak na krvne žile zbog rasta deteta i može uzrokovati smanjenje cirkulacije za trudnicu i dete. Jastuci su posebno efikasni i za ležanje na boku.

Losioni bez mirisa najbolji su odabir jer mnogim trudnicama smetaju snažni mirisi. Eterična ulja za korištenje tokom trudnoće su: mandarina, neroli, petitgrain, ylang-ylang, geranij, limun, sandalovina, čajevac.

Ulja koja nisu pogodna su: seme anisa, arnika, bosiljak, žalfija, čempres, komorač, jasmin, smreka, mažuran.

Masaža se može sprovoditi u trajanju od 10 minuta do jednog sata, zavisno od toga koliko vremena imate i osećate li se ugodno. Jednom nedeljno tokom drugog tromesečja, a dva puta nedeljno ili više tokom trećeg tromesečja je dobra mera.

Masaža može biti korisna i za sam porođaj. Masažu tokom trudova može obavljati vaš partner ili primalja. Dobra ideja je da povedete vašeg partnera na masažu, svaki profesionalni terapeut će ovo podupreti i pokazati mu mnoge ugodne metode koje može koristiti, a i objasniti koje su metode nesigurne. Ovo će vam sigurno pomoći i pri porođaju.