Select Page

Masaža glave- sa nastave na kursu masaže I nivo

Masaža glave – kurs za profesionalne masere
Masaža glave je uvodni deo relaks masaže koji opušta i oslobađa od stresa. Pritiskom na refleksne tačke lica i glave klijentu pospešuje prokrvljenost, ublažava spondilozu vratnog dela, ima efekat liftinga lica, pospešuje rast kose i sprečava dalje opadanje. Atmosferu sa predavanja možete videti na priloženim slikama

Masaža glave će, poput čarolije, pomoći da odagnamo niz tegoba, napetost i umor…

Svakodnevno mnoge misli, emocije i događaji prolete kroz našu glavu. Ne čudi stoga činjenica da svi ponekad osetimo mentalni umor, nesposobni smo da razumno odlučujemo, nezadovoljni smo, blokirani… Ukoliko smo duže vreme izloženi takvom stanju, mogu se javiti razne bolesti kao što su migrena, depresija, ukočenost i bol u vratnom delu i slepoočnicama, grčevi mišića lica i razne druge bolesti. Zato je potrebno odvojiti 10 minuta dnevno za ovaj jednostavni ritual i osećaćemo se odmornije i raspoloženije.

Kako masirati glavu

Pre nego što započnete, udobno se smestite na stolicu, ispravite leđa i opustite ramena. Idealno bi bilo da vas neko drugi masira kako biste mogli u potpunosti da se prepustite uživanju, ali ukoliko nemate koga da zamolite da vam pomogne, možete i sami. Na vrh glave položite desnu ruku tako da se na nju oslanjate vrhovima prstiju. Započnite sa pokretima masiranja, skupljajući i istežući prste prema dole. Stavite zatim levu ruku na potiljak pa ponovite pokrete. Posle toga obema rukama masirajte deo od vrha glave do potiljka. Dok masirate glavu, na kapcima možete držati vatu koju ste prethodno natopili čajem od kamilice kako biste odmorili i opustili oči.

Za stimulaciju aktivnosti mozga

Za masažu glave možete koristiti biljno ulje uljane repice koje je bogato esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom E, a stimuliše aktivnosti mozga, ili pak ulje jojobe koja uravnotežuje kiselost kože. U 20 ml biljnog ulja možete dodati 5 do 8 kapi eteričnog ulja lavande. Kombinacija ova dva cvetna ulja opustiće vas, ublažiti stres, nemir, uzbuđenost, ali ujedno negovati kožu glave.

Takođe, možete koristiti sandal koji umiruje um ili čedar koji uklanja energetske blokade i brigu. Pre nego što odaberete ulje kojim ćete se masirati, proverite da niste alergični na njega tako što ćete naneti nekoliko kapi na nadlanicu i sačekajte 5 minuta. Ako se ne pojavi nikakva reakcija na koži, možete početi masažu. Ukoliko ne želite da zamastite kosu, vlasište se može opustiti i samim dodirom i čvrstim pokretima ruku.

Masaža lica

Svaki put kada nanosite kremu na lice iskoristite da uradite blagu masažu koja će pomoći da se krema upije, a takođe će opustiti mišiće i pomoći vam da izgledate odmornije. Lice masirajte nežno i blago vrhovima prstiju, kružnim pokretima, prođite svaki deo strpljivo i polako. Teme i glavu možete masirati čvršće i snažnije, naročito na području kosti. Za vreme masaže prođite sve delove glave: vilicu, uši, slepoočnice, nos… Kosu nežno prolazite prstima kao da je češljate, izvlačite lagano prema sebi.

Akupresurne tačke

Redovna masaža glave opušta, balansira, otpušta stres. Akupresurne tačke, koje se tu nalaze, dobro su bile poznate starim Kinezima koji su na taj način dovodili u ravnotežu svoje psihičko i fizičko zdravlje. Pritiskom na tačke glave i lica može se delovati kod kijavice, zubobolje, smetnji vegetativnog sistema, glavobolja, tegoba sa sinusima… Osetite te tačke koje su bolne, lagano ih masirajte, tek toliko da bude prijatno, pratite sa kojim delom tela je povezana ta tačka. Pritiskom na ove tačke šaljemo impulse koji dovode ili odvode nagomilanu energiju. Osim pritiska na tačke glave, isto možemo postići laganim tapkanjem po predelima glave, povlačenjem kose ili samo četkanjem kose.