Select Page

KAKO SE NEGUJE KOŽA SA BORAMA? - preduslov su za oslobađanje od bora

Kako se neguje koža sa borama?

Pravilna i redovna nega, uravnotežena ishrana i optimalan unos tečnosti preduslov su za oslobađanje od bora. Prve bore na licu javljaju se oko tridesete godine.

Nakon 40. Godine možete koristiti kreme sa kofeinom

Pravilna i redovna nega, uravnotežena ishrana i optimalan unos tečnosti preduslov su za oslobađanje od bora. Prve bore na licu javljaju se oko tridesete godine. One su neminovna posledica procesa starenja kože, koji je se javlja usled genetskih i spoljašnjih faktora, promena na nivou hormonskog sistema i loših navika (pušenje, alkohol…).

– Prvi bore koje se vide jesu takozvane izražajne bore, koje su posledica česte kontrakcije određenih mišića.

– S godinama, koža postaje sve suvlja i smanjuje se lučenje kolagena i elastina, pa se crtice, koje su u početku bile jedva primetne, pretvaraju u prave pravcate bore, a zatim u brazde.

Kako koža stari?

Kako vreme prolazi, fizička svojstva kože se menjaju: površinski sloj zadebljava usled nedostatka vlage i na njemu se pojavljuju neravnine; zato se ćelije sve sporije obnavljaju, a usporavaju se i aktivnosti ćelija zaduženih za odbranu kože: ćelije se sve slabije ishranjuju i razmena materija se usporava; derm se tanji i gubi elastičnost, tako da se vremenom pretvara u amorfnu masu nalik na pamuk.

Kreme kao pomoć

Hidratantne kreme

Nega kože je nezamisliva bez hidratantne kreme, koja štiti kožu i obezbeđuje joj neophodnu vlagu. Danas postoje formule koje sadrže hidratantne agense koji su isti kao oni koji se prirodno nalaze u koži i često se kombinuju sa antioksidansima, kao što je vitamin E i sa UV filterima.

Kreme za regeneraciju

Posle 30. ove kreme obavezno moraju da se uključe u svakodnevnu negu kože, pošto deluju na dva fronta. S jedne strane, kompenzuju gubitak elastičnosti, a s druge podstiču mehanizme koji obezbeđuju obnavljanje ćelija kože. Najefikasnije su kreme koje sadrže alfa hidroksilnu kiselinu i prekursore vitamina A (recimo, retinol), koji peglaju kožu i podstiču obnavljanje ćelija derma. Ove kreme obično sadrže i vitamin C i ekstrakte raznih biljaka koji su testirani na ćelijskim kulturama u laboratoriji.

Navela bih takođe i kreme za zatezanje kože, sa aktivnim sastojcima namenjenim zreloj koži u cilju smanjenja bora kao i kreme koje imaju pospešuju elastičnost kože.

 

POSTANI PROFESIONALNI KOZMETIČAR

nega ožiljnog tkiva