Select Page

ALERGIJE NA SUNCE - primetite promene i reagujte

Alergije na sunce

Sa prvim izlaganjem sunčevim zracima na našoj koži često se pojavljuju alergije na sunce. Crvenilo, svrab, osip, mehurići ili bolni čvorići na koži vrlo su neprijatni a javljaju se nekoliko minuta do nekoliko dana od prvog izlaganja kože Suncu. Šta je to što dovodi do toga da osunčanu kožu organizam doživi kao stranu mi ne znamo, većim procentom smatra se da je to genetska predispozicija.

Polimorfna svetlosna erupcija

Najčešći tip reakcije kože na Sunce jeste polimorfna svetlosna erupcija, koja se pojavljuje kod 10 od 15 osoba koje imaju alergiju na Sunce. Karakteriše se crvenim osipom na mestima gde je koža bila izložena suncu. Nastaje nekoliko minuta do nekoliko sati nakon prvog sunčanja a prolazi za nekoliko dana nakon prestanka izlaganja sunčevim zracima. Kako odmiču letnji meseci učestalost ovog tipa reakcije sve je manja jer sa postepenim sunčanjem nastaje delimična desenzibilizacija organizma.

Ukoliko se razvije blaga alergijska reakcija, hladne obloge i uobičajene mere zaštite od UV zračenja će biti dovoljne. Ako su simptomi intenzivniji doktor će prepisati antihistaminike i kortikosteroidne kremove. Ukoliko ova terapija ne zadovolji kontrolu alergijske reakcije, pre izlaganja Suncu može se celo telo izložiti UV lampama – fototerapija kako bi se napravila  tolerancija na sunčevo zračenje.

Prurigo nodularis

Drugo najčešće oboljenje, prurigo nodularis, karakteriše se pojavom čvorova i oderotina na izloženim i neizloženim delovima tela i nepodnošljivim svrabom a javlja se kod male dece sa prvim Suncem. Sporo reaguje na terapiju i zahteva lečenje.

Hydroa vacciniforme

Hydroa vacciniforme je alergija na Sunce kod dece koja podseća na dramatični razvoj boginja sa mnoštvom mehurova i crvenila. Ostavlja ožiljke slične boginjama.

Solarna urtikarija

Solarna urtikarija ili koprivnjača nastaje nekoliko minuta posle izlaganja Suncu i može se pomešati sa opekotinama od Sunca. Praćena je svrabom, crvenilom, koprivnjačom. Prolazi pod dejstvom antihistaminika.

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR, MAKEUP ARTIST ILI WELLNESS I SPA TERAPEUT

kurs upotrebe hemijskih pilinga

POGLEDAJTE KOJI SU NAJČEŠĆI POREMEĆAJI NA KOŽI

najčešći poremećaji na koži