Select Page

Kako izlečiti nokte koji se listaju

Kako izlečiti nokte koji se listaju

 

Kako izlečiti nokte koji se listaju? Listanje noktiju na rukama je puno više od neugodne pojave ia zato je  važno da budete upoznati sa atim kako izlečiti nokte koji se listaju.Naime,nokti na rukama govore ne samo o urednosti i životnim navikama, već i o našem celokupnom zdravlju.
Iako su oblik i čvrstoća noktiju genetski određeni, na njihov kvalitet utiču spoljni faktori, pojedine bolesti ili poremećaji u načinu ishrane. Pucanje noktiju uzrokuje loša ishrana, vremenski uslovi, nedovoljan unos tečnosti u organizam, pranje suđa i veša jakim deterdžentima, nekvalitetni lakovi za nokte kao i odstranjivači laka  (više o pravilnoj nezi noktiju klikom OVDE).Ponekad je dovoljno da samo bacimo pogled na pojedinu osobu i da na osnovu izgleda njene kose ili noktiju zaključimo sami kakvog je ta osoba zdravstvenog stanja.Kako izlečiti nokte koji se listaju? Listanje noktiju,lomljivost,suvoća kao i uzdužne brazde na noktima obično nas upozoravaju na nedostatak proteina i vitamina A,C i B kao i na nedostatak gvožđa i cinka.Takvi nokti su krti i suvi i njihova savitljivost zavisi od sadržaja vode koji se u njima nalaze (više o načinu ophodjenja prema noktima klikom OVDE).Meki nokti za razliku od njih se vrlo lako seku i mogu da vežu i do 30 posto vode.Pomenute tegobe mogu biti izazvane i fizičkim povređivanjem među kojima je najčešće grickanje noktiju,ali i ako jako često upotrebljavate aceton i druge preparate za skidanje laka (saznajte na koji način još možete skinuti lak klikom OVDE) .Sada kada smo saznali zašto se listaju nokti na rukama ,red je ta kažemo i nešto više o samom lečenju.

Kako izlečiti nokte koji se listaju?
Za pucanje i listanje noktiju tržište danas nudi bogat asortiman preparata. Budite oprezni i nikako ne zaboravite da je većina njih prepuna hemikalija (čak i ona sredstva na čijim je deklaracijama navedeno da sadrže određeni procenat prirodnog ekstrakta).Pod etiketom vitamini za nokte i kosu danas možete pronaći stvarno svašta – od kvalitetnog proizvoda do nečega što to nije.Ono što se najčešće izostavi spomenuti je : važnost zdrave ishrane za jačanje imuniteta (više o važnosti ishrane na organizam klikom OVDE).Ishrana koja se bazira na svakodnevnom unosu većih količina povrća i voća i to čak do 50 posto od ukupne hrane koju unesemo tokom dana – najbolja je preventiva.Za dobro zdravlje noktiju jedite obavezno bademe,lešnike,orahe i ostalo kvalitetno jezgrasto voće ,preporučujemo i indijski orah koji je bogat sa gvožđem kao i proteinima.Unosite veće količine tečnosti,neizostavan je sok od šargarepe,čaj od nane ,jedite svako jutro ovsenu kašu i sprečićete dalje listanje noktiju na rukama.

Kako izlečiti nokte koji se listaju?
S obzirom na to da su nokti jedan od pokazatelja naših zdravstvenih problema (kako smo u uvodu već i rekli), određene promene ukazuju na nedostatak minerala i vitamina ,evo i koje su :

bela pruga preko nokta ukazuje na nedostatak vitamina C ,proteina i folne kiseline .
ako se lome i primećujemo vertikalne i vodoravne brazde na noktima to nas upozorava na nedostatak vitamina A i B.
suvi i sa zavrnutim krajevima lomljivi nokti govore o nedostatku vitamina B12.
izbrazdani nokti na rukama kao i pojava belih tačkica simptomi su kod nedostatka gvožđa i cinka.
listanje noktiju kod dece i odraslih je i znak nedostatka hlorovodonične kiseline. Svakodnevno natašte popijte čašu tople vode sa sokom od polovine limuna.

Kako izlečiti nokte koji se listaju?
Da biste se izborili sa ovakvim problemima, svakodnevno jedite namirnice bogate upravo onim vitaminima i mineralima koji vam nedostaju.Ako vam terapija i nega noktiju,koju smo vam ovog puta predložili ,ne donesu očekivane rezultate i listanje noktiju kao i pucanje nokiju na rukama se nastavi i dalje,svakako uradite detaljnu analizu vaše krvne slike,da proverite da li su posredi simptomi anemije koji takođe umeju da izazovu loše stanje i pre svega ružan izgled noktiju.Preporučujemo da pročitate i tekst gljivice na noktima ruku.

 

Ukoliko i  Vi želite da ovladate celokupnom negom noktiju kao i metodama nadogradnje kurs Nadogradnje noktiju sa nail art-om je pravi izbor za vas a više o tome klikom OVDE 

 

 

Stručna nega noktiju - Manikir, estetski pedikir i depilacija akademski kurs

Za jače i lepše nokte - KURS NADOGRADNJE I EKSTENZIJE NOKTIJU SA NAIL ART-OM