Select Page

Ishrana za zdravu kožu tela

Ishrana za zdravu kožu tela

 

Da bi ste imali lepu i zdravu kožuvažno je da poznajte sta predstavlja ishrana za zdravu kožu tela kao i namirnice koje unesete putem ishrane morate birati pažljivo i u svakom trenutku morate imati svest o tome kako i na koji način one utiču na izgled i zdravlje vaše kože.

Na prvom mestu, izbegavajte namirnice koje će imati nepovoljan uticaj na vašu kožu, to su masne i previše začinjene namirnice i slatkiši, koji bez sumnje uzrokuju zapušenost vaših pora i pojavu promena u vidu bubuljica i akni na vašoj koži ili njenu hrapavost i ne baš prijatan osećaj koji stvara pri dodiru.
Da bi vam koža bila zdrava i baršunasta, potrebno je kao najvažnije da bude hidrirana, zato unosite svakodnevno dovoljno tečnosti u svoj organizam, posebno vode i prirodnih sokova od voća koje sadrži visok procenat vitamina C. ( o načinu unosa vitamina C klikom OVDE)
Takođe, podmlađivanju i zdravom i glatkom izgledu vaše kože doprineće i unos namirnica kao što je kakao, riba i riblji proizvodi, jaja i druge namirnice bogate proteinima, koštunjavo voće i jogurt (saznajte i šta nije dobro za vaš organizam klikom OVDE). Svaka od ovih namirnica, će na svoj način imati povoljan uticaj na vašu kožu, a istovremenim kombinovanjem više nabrojanih namirnica efekat lepog i zdravog izgleda vaše kože će biti pojačan.
Uz ovakvu ishranu, neophodno je održavati i redovnu, svakodnevnu spoljnu negu kože, negovati je i održavati adekvatnim hidrantnim kremama ili mlekom, koje ćete na kožu nanositi nakon svakodnevnog kupanja ili tuširanja jer i kvalitet kože utiče na kvalitet kose a više o tome klikom OVDE.
Takođe, povremeno možete uraditi spoljni piling kože čitavog tela koji će dodatno osvežiti vašu kožu, tako što će sa nje ukloniti sve izumrle ćelije ili nečistoće. Piling napravljen od projnog brašna i tople vode, dovoljno je da jednom nedeljno nakon tuširanja utrljate na kožu tela i isperete. Na ovaj način koža će biti i pothranjena vitaminom B (više o ELEKTROFOREZI klikom OVDE) koji je neophodan za njen zdrav izgled, a koji je u velikoj meri sadržan u projnom brašnu.
Brojni vitamini, minerali i druge hranljive materije vrlo efikasno utiču na kvalitet, zdravlje i lepotu naše kože.
Vitamini i minerali imaju vrlo važnu ulogu za održavanje zdravog tena, bez obzira da li se koriste u obliku krema i losiona za negu kože ili se unose u organizam putem hrane i suplemenata. Zdravstveni stručnjaci naglašavaju da je naša koža ogledalo procesa u čitavom organizmu, pa su mnoga kožna oboljenja i starenje samo manifestacija potreba tela uključujući i potrebe za hranljivim materijama i vitaminima.
Do danas su objavljena mnoga istraživanja koja ukazuju na ogromnu moć antioksidanasa, a odredjene hranljive materije ih sadrže u velikim količinama. U kombinaciji sa balansiranom ishranom, vitaminski i mineralni dodaci, takozvani suplementi takodje utiču da koža izgleda zdravije i mladje.

 

Sve o pravilnom načinu ishrane i značaju vitamina i ostalih hranljivih sastojaka možete naučiti na NUTRICIONISTIČKOM kursu a više o tome klikom OVDE