Select Page

NEGA RUKU - uklanjanje zanoktica, masaža i lakiranje

Nega ruku

Nega ruku, uz redovno unošenje tečnosti i zdrave ishrane, je presudna za održavanje mekoće i mlade kože ruku. Kvalitet noktiju je takođe uslovljen ovim faktorima.

Listanje noktiju na rukama je puno više od neugodne pojave.Naime, nokti na rukama govore ne samo o urednosti i životnim navikama, već i o  našem celokupnom zdravlju.

Iako su oblik i čvrstoća noktiju genetski određeni, na njihov kvalitet utiču spoljni faktori.Pojedinebolesti ili poremećaji u načinu ishrane. Pucanje noktiju uzrokuje loša ishrana, vremenski uslovi, nedovoljan unos tečnosti u organizam, pranje suđa i veša jakim deterdžentima, nekvalitetni lakovi za nokte kao i odstranjivači laka.Ponekad je dovoljno da samo bacimo pogled na pojedinu osobu i da na osnovu izgleda njene kose ili noktiju zaključimo sami kakvog je ta osoba zdravstvenog stanja.Listanje noktiju,lomljivost,suvoća kao i uzdužne brazde na noktima  obično nas upozoravaju na nedostatak proteina i vitamina A,C i B kao i na nedostatak gvožđa i cinka.Takvi nokti su krti i suvi i njihova savitljivost zavisi od sadržaja vode koji se u njima nalaze.Meki nokti za razliku od njih se vrlo lako seku i mogu da vežu i do 30 posto vode.Pomenute tegobe mogu biti izazvane i fizičkim povređivanjem među kojima je najčešće grickanje noktiju,ali i ako jako često upotrebljavate aceton i druge preparate za skidanje laka .

 

 

LISTANJE NOKTIJU LEČENJE PRIRODNIM PUTEM

Ukoliko želite da uštedite novac,sprečite dalje listanje noktiju kao i njihovo lomljenje i pucanje, oporavite ih u kratkom roku, sledeći naša uputstva:

  • Jedno žumance tvrdo kuvano i 4 grama pčelinjeg voska rastopiti na pari, dodati malo breskvinog ulja i mutiti sve dok se ne dobije odlična krema za nokte . Svake večeri tu kremu utrljati na nokte i navući pamučne rukavice.
  • Ako je listanje noktiju na rukama i vaš problem isprobajte i sledeći recept :rastopiti na pari pčelinji vosak pa kad se smlači na telesnu temperaturu, kratko umočiti nokte i osušiti ih. Navući pamučne rukavice i ostaviti do jutra.
  • Pomesati 2,5 dl ulja i pola čaše sirćeta. Potopiti nokte u tu smesu na nekoliko minuta. Terapija traje deset dana.
  • Pucanje noktiju svakako nije ugodno za nikog od nas , a mi vam za jačanje krtih noktiju preporučujemo da  1-2 puta nedeljno prakujete kupke od toplog biljnog ulja s dodatkom 3 kapi joda i 5 kapi soka od limuna.
  • U manju staklenu bočicu sipajte suncokretovo ulje (o,6 dl)  četiri kapi tinkture joda i pet kapi vitamina A , pa skroz lagano promućkajte.Mažite nokte dva puta dnevno.
  • Ugrejte malo maslinovog ulja na pari pa u to uronite nokte na 10 minuta. Potom utrljajte maslinovo ulje u nokte i meso oko njih.
  • Recept za prirodno jačanje noktiju :zagrejte mleko da bude toplo ne vrelo, pa potopite ruke i držite unutra 5 minuta..
  • Svake večeri utrljajte biljni glicerin u nokte i ostavite da odstoji preko noći.
  • Izmešajte kašiku maslinovog i kašiku ricinusovog ulja sa jednom kašičicom meda i 1/2 kašičice mlevenih oraha. Lagano nanesite smesu na nokte i ruke i utrljajte. Na kraju isperite mlakom vodom i nanesite hidratantnu kremupiling za nokte uradite jednom nedeljno..

Terapija za jačanje noktiju sa gore pomenutim prirodnim receptima donosi rezultate već nakon 10 dana.