Select Page

Pigmentacija kože lica

Pigmentacija kože lica

 

 

Hiperpigmentacija  (više o tome klikom OVDE) može biti vrlo uznemirujuća, jer se tamne fleke najčešće pojavljuju na licu, rukama i drugim vidljivim delovima tela koji su bili izloženi sunčevim zracima, a može biti vrlo teško sakriti je.
Pigmentacione fleke (više o postupnom pregledu klikom OVDE) kao što su staračke pege nastaju kao posledica izlaganja sunčevim zracima. Zato se uglavnom pojavljuju ne delovima tela koji su često izloženi, kao što su lice, šake i ruke. Obično su u pitanju mali, potamneli delovi kože.Melazma ili kloazma se često naziva “trudničkom maskom”, jer pogađa 90% trudnica. Nastaje kao posledica hormonskih uticaja, kao što su trudnoća i kontraceptivne pilule, i izaziva tamne fleke nepravilnog oblika na licu ili rukama koje mogu biti veoma velike.Pege se često pojavljuju na licu.Pege nastaju kao posledica izlaganje sunčevim zracima i najčešće se javljaju na licu. Postupalna hiperpigmentacija nastaje kada nakon zarastanja povrede kože ostane ravno područje diskoloracije (saznajte jedan od načina na koji možete rešiti ovakve probleme a više o tome klikom OVDE). Predstavlja čestu pojavu među osobama koje pate od akni, a mogu je izazvati i kozmetički tretmani kao što su dermoabrazija, laserski tretman i hemijski pilinzi. Postoje i drugi faktori zbog kojih delovi kože mogu potamneti – kao što su mladeži, ožiljci, belezi, sunčane ili aktinične keratoze i rak kože – ali oni se ne smatraju oblicima hiperpigmentacije. Obratite se svom dermatologu ili farmaceutu ako ste zabrinuti zbog neke od svojih tamnih fleka, (više o najbolje rešenju za fleke i bore klikom OVDE) ili ako su nove, počnu da krvare, svrbe ili promene veličinu ili boju. Izlaganje sunčevim zracima je glavni uzrok nastanka hiperpigmentacija, jer upravo sunčeva svetlost podstiče proizvodnju melanina. Melanin deluje kao prirodan filter za zaštitu vaše kože, štiteći vas od štetnih UV zraka, zbog čega ljudi pocrne na suncu. Ali preterano izlaganje sunčevim zracima može poremetiti taj proces i dovesti do pojave hiperpigmentacija. Kada se tamne fleke pojave, izlaganje sunčevim zracima ih takođe može pogoršati, čineći pege, staračke pege, melazme i postupalne hiperpigmentacije još tamnijim.Hiperpigmentacija na nausnicama može nastati usled hormonskih promena.
Ograničavanje vremena koje provodite na suncu, nošenje zaštitne odeće i korišćenje krema za zaštitu od sunca širokog spektra sa visokim zaštitnim faktorom mogu vam pomoći da smanjite rizik nastanka hiperpigmentacija i sprečite pogoršanje postojećih tamnih fleka. Hormonski uticaji su glavni uzrok određene vrste hiperpigmentacija (pogledajte kako izgleda postupak za mezapenom a više o tome klikom OVDE) poznate kao melazma ili kloazma. Naročito je česta među ženama, jer se smatra da nastaje kada ženski polni hormoni estrogen i progesteron stimulišu prekomernu proizvodnju melanina kada je koža izložena sunčevim zracima.

Više o kursu za KOZMETIČARA klikom OVDE

Sveobuhvatno znanje o promenama na koži kao i o pravilnoj nezi daće vam studijski program ESTETIČAR/KOZMETIČAR a više o tome klikom OVDE