Select Page

HIPERPIGMENTACIJE LICA - tretman za rešenje problema

Hiperpigmentacije lica

Hiperpigmentacije se manifestuju u obliku plitkih, tamnih mrlja na koži, različitih veličina i oblika.
Hiperpigmentacija se pojavljuje zbog prekomerne proizvodnje melanina u pojedinim delovima kože.
Hiperpigmentacija se manifestuje u obliku plitkih, tamnih mrlja na koži, svetlosmeđe do crne boje, različitih veličina i oblika.
Postoji mnogo oblika hiperpigmentacije, a sledeći su najčešći:

– Pigmentacijske mrlje, staračke pege, uzrokovane su izlaganjem suncu, stoga se uglavnom javljaju na delovima tela koji su mu najčešće izloženi, poput lica, dlanova i ruku. To su uglavnom mali, tamni delovi kože

– Melazma ili kloazma često se naziva i “maskom trudnoće” jer se javlja kod 90% trudnica. Nastaje zbog hormonalnih promena, poput trudnoće ili uzimanja kontracepcijskih pilula te uzrokuje pojavu tamnih, nepravilnih područja koja mogu zahvatiti velik deo lica ili ruku.

– Na licu se često pojavljuju pegice.
Pegice nastaju zbog izlaganja suncu te se uglavnom pojavljuju na licu.

– Postepena hiperpigmentacija nastaje zaceljivanjem povrede ili udarca na koži nakon čega ostaje plitka mrlja odnosno diskoloracija. Uglavnom se susreće kod pacijenata koji se leče od akni, ali je takođe mogu izazvati kozmetički zahvati kao što su dermoabrazija, laserski tretman i hemijskih piling.

*Postoje i drugi činioci koji uzrokuju pojavu tamnih mrlja na koži – mladeža, ožiljaka, strija, solarna ili aktinična keratoza i rak kože – ali oni se ne smatraju oblicima hiperpigmentacije.

Ovaj tretman smo započeli uklanjanjem šminke blagim sapunom i dezinfekcijom lica. Nakon toga uradili smo blagi piling nakon čeka smo primenili mikrodermoabraziju na licu. Delovanje lasera postepeno uklanja hiperpigmentacije na koži i kroz više tretmana izjednačava ton fleka sa ostatkom lica. Lice smo “ohladili” čekićem za hladnu masažu a crvenilo umanjili toniranom zaštitnom kremom.

 

Više o smeru ESTETIČAR-KOZMETIČAR pogledajte OVDE