Select Page

MEZOPEN PROTIV BORA - sa nastave na predmetu Medicinska kozmetika, smer: ESTETIČAR-KOZMETIČAR

Mezopen je najsavremenija tehnika rada kada je invazivnije tretiranje kože u pitanju .

Mezopen  je elektronski uređaj koji koristi fine i sitne iglice koje probijaju kožu vertikalno. Koristi metod štampanja da postigne precizno kontrolisanu dubinu u koži kako ne bi došlo do oštećenja epiderma. Ono što mezopen svrstava u sam vrh antiage metoda 21. veka je mogućnost podešavanja dubine prodiranja iglice. Takodje se koristi u anti-celulit tretmanu, otklanjanja ožiljaka od akni , hiperpigmentacija i ublažavanje dubine bora (anti-age). 

Preoces mezopen tretman:
Tretman se zašpčinje apšminkovanjem – skidanjem šminke sa lica klijenta mlekom za cišćenje i tonikom.

Zatim, koža se briše vatom i oktaniseptom kako bi denzifikovali lice.

Sledeći korak je nanošenje anestetika koji deluje 20 minuta a preko njega se postavlja folija.

Kada vreme delovanja anestetika istekne on se odstranjuje i radi se ili piling ili mikrodermo-abrazija (maksimalno 5 minuta)

Mezopen aparat se priprema tako što se postavi iglica na aparat , nanese odgovarajuca ampula seruma na lice i kreće se sa radom  .

Na današnjem predavanju koncentrisali smo se na tretiranje bora oko očiju i na čelu klijenta.

Tretman završavamo aloe vera gelom koji ima umirujuće dejstvo i hladi tretirano područje.

Više o smeru ESTETIČAR-KOZMETIČAR pogledajte OVDE

 

 

Bore – koža skupljena u nabore, pre svega na licu. Oko očiju i usta se pojavljuju linije, nabori, kese – jednostavno mlitava koža. Bore su sudbina starosti, od njih nije pošteđen niko, ali usporiti pojavu bora i smanjiti njihov broj je moguće.

Posle umivanja nikada ne treba brisati lice peškirom vodeći ga od očiju ka bradi (što rade skoro svi), zato što to doprinosi pojavi dve duboke bore koje idu od nosa ka uglovima usta. Treba ga voditi od brade ka očima.

Po mogućnosti, treba manje škiljiti, jer to izaziva oko očiju pojavu sitnih bora koje se razilaze na stranu.
Nekada žene, u želji da omršave, jako smanjuju unos hrane, gladuju. Figura uistinu postaje tanja, ali se na licu pojavljuje mnogo bora i pojavljuju se pre svog vremena. Zbog toga treba imati meru. Kod dijeta za mršavljenje ispočetka mršavi lice, zbog čega koža postaje naborana. Prekomerna debljina rasteže elastična vlakna kože i takođe dovodi do pojave bora.

Koža postaje naborana kod zloupotrebe kozmetičkih sredstava. Nepravilno korišćenje kozmetike dovodi do prevremenog starenja kože.

Nepravilno je mišljenje da negu kože treba počinjati posle pojave bora – o svežem izgledu kože i o očuvanju njenog tonusa neophodno je početi brinuti ranije, približno u dvadesetogodišnjem uzrastu.
Važan faktor u nezi kože je i ishrana, koja sprečava prevremeno starenje, poboljšava sastav, čuva elastičnost i sprečava pojavu bora.

Pri izboru hranljive kreme treba se pažljivo upoznati sa karakteristikama kreme uzimajući u obzir i svoj uzrast. Ako su se bora pojavile u mladom uzrastu, to ne znači da treba primenjivati kreme preporučljive za žene starije od 30 godina. Vrlo je korisno nanositi na vrat hranljivu kremu svakodnevno i masirati podvilični deo brzim pokretima prstiju na sledeći način: levom rukom, počinjati od sredine – na levo, a desnom rukom – na desno ka uhu. Takva masaža za vreme nanošenja kreme sprečava nastajanje bora na vratu, a najvažnije otklanja opasnost od pojave masnih naslaga, koje (naročito u poodmaklim godinama) stvaraju podbradak.

Za peglanje bora kod suve kože treba uveče mazati lice noćnom kremom, koristiti maske, primenjivati masažu i gimnastiku mišića mimike. Za peglanje bora treba koristiti maske koje odgovaraju tipu kože. U nedostatku komponenata za pravljenje maske treba koristiti jaje, za suvu kožu se koristi žumance, a za masnu belance.

Navika da se mršti čelo dovodi do pojave dubokih bora.

Ne treba dugo izlagati lice dejstvu sunca, jer tkiva gube mnogo vlage, a baš vlaga daje koži elastičnost i mekoću.
Za vreme hodanja ne treba gledati u noge – uvek hodajte sa visoko podignutom glavom.