Select Page

Nega suve kože lica

Nega suve kože lica

 

Koži lica potrebna je nega zato što je ona stalno podvrgnuta isušujućem dejstvu sunca, vetra, centralnog grejanja. Taj nedostatak vlage potrebno je dopuniti pomoću krema i losiona za hidrataciju koji odgovaraju tipu kože.Većina žena smatra da zna kakvu kožu ima. Ipak, one mogu biti u zabludi, jer stalno korišćenje krema za čišćenje, toniziranje i ovlaživanje pokazuje različit uticaj na kožu. Struktura kože je u osnovi jednaka kod svih ljudi. Razlika je samo u tome, koliko intenzivno lojne žlezde luče masnoću i na kojim delovima lica su one najaktivnije. Tip kože se menja sa uzrastom, ali pri pravilnoj nezi ona se dugo može sačuvati u dobrom stanju. Da bi se odredio tip kože, prvo je treba detaljno očistiti, skinuti sa nje sve ostatke šminke, ne koristeći pri tom kremu za ovlaživanje. Koža treba da se odmori nekoliko sati bez kozmetike. Zatim je treba pažljivo pogledati na prirodnom dnevnom svetlu pomoću običnog ili uveličavajućeg ogledala. (više o nezi kože klikom OVDE)
Masna koža (više o masnoj koži klikom OVDE) je debela, čvrsta, često bela jer su krvni sudovi dublje raspoređeni. Na površini su dobro vidljive pore (usta izlaznih kanala lojnih žlezda). Kožna masnoća, izlučena iz žlezda, meša se sa znojem i obrazuje na površini kože vodeno-lipoidni film. Ovaj film štiti kožu od isušivanja i nepovoljnog uticaja faktora spoljašnje sredine (temperatura, hladnoća, ultraljubičasto zračenje…). Masna koža je jača od suve, sporije stari, na njoj se kasnije pojavljuju bore (zbog toga se preporučuje maska a više o tome klikom OVDE). Ali prašina i prljavština padaju na kožu, mešaju se sa masnoćom, često zapušavaju lojne žlezde i pojavljuju se “crne tačke”. U odsustvu adekvatne nege može doći do upale i stvaranja akni. U tom slučaju je naročito korisna voda zato što je idealan način čišćenja umivanje pomoću kreme za umivanje ili običnog sapuna. Vrlo masnoj koži nije potrbno dodatna hidratacija, jedino ako je koža samo malo masna potrebno je hidratisati s vremena na vreme, naročito u regionima sa suvom klimom. Na licu mogu biti i odvojeni suvi delovi kože, npr. usta, vrat, jagodice, čelo, koje takođe treba redovno obrađivati kremom za hidrataciju.
Suva koža je tanka i nežna (više o masaži lica klikom OVDE). Ona brzo stari. Na njoj se rano pojavljuju bore (više o klasičnom tretmanu klikom OVDE). Tanka koža u bukvalnom smislu izgleda suva, nekad se peruta i često izgleda nategnuto. Zbog nedostatka zaštitnog sloja masti jako reaguje na temperaturne promene. Kod ljudi sa popucalim kapilarima na koži, kao po pravilu, koža je suva, zato što su kapilaqri kod nje postavljeni blizu površine, a to izaziva brži gubitak vlage. Na suvoj koži se ređe nego na masnoj pojavljuju bubuljice, ali ona je slabija, lako puca, postaje gruba, peruta se, naročito na vetru. Kozmetička sredstva koja se koriste moraju biti meka i bez alkohola. Treba i obilno hidrirati vrat i kožu oko očiju. Kada se za šminku koristi tečni krem – puder, treba ga nanositi na hidratisanu osnovu.

Saznajte i Vi sve o kozmetičkim tretmanima i tipovima kože kursom za KOZMETIČARA a više o tome klikom OVDE 

Više o studijskom programu ESTETIČAR/KOZMETIČAR klikom OVDE