Select Page

FENIRANJE KOSE SREDNJE DUŽINE - sa nastave na kursu za profesionalne frizere

Feniranje kose srednje dužine

Na današnjem predavanju na kursu za profesionalnog frizera tema je bila feniranje kose srednje dužine. Feniranje kose je veština koja se uči i ponavlja tokom celokupnog trajanja kursa. Pravilno isfeniranu kosu lako možete razlikovati od nevešto isfenirane. Profesionalno isfenirana kosa ima visok sjaj, jasnu formu i dugotrajnost. Feniranje kose srednje dužine se može raditi na više načina. Ako je u pitanju kosa ošišana na jednaku dužinu feniranje može biti na unutra, na spolja i na ravnu formu. U kom smeru će krajevi kose ići zavisi od položaja četke tokom feniranja. Kada je u pitanju feniranje kose srednje dužine koja je stepenasto ošišana feniranje može biti na ravno ili na lokne. Stepenasto ošišana kosa idealna je za feniranje kojim dobijamo lokne i talase koji će trajati čak i do dva dana. Kosu feniramo od korena a četku izvlačimo veoma visoko kako bi dobili što veći volumen kose. Feniranje kose je najbezbedniji način za dobijanje lokni jer ih formiramo pomoću toplog vazduha i četke. Za razliku od aparata za kosu koji veoma visokom teperaturom stilizuju kosu feniranje je dugotrajniji ali bezbedniji proces. 

Ako i vi želite da naučite kako se fenira kosa srednje dužine pogledajte OVDE

 Stilizovanje kose toplim vazduhom i četkom za feniranje tako da dobijemo talase popularno se naziva – feniranje kose na lokne.

Ovakav način stilizovanja se razlikuje od prelamanja kose presom, kupom ili figarom (više o loknama na presu i kupom klikom OVDE)
Tehnika feniranja (saznajte kako se pravilno radi feniranje klikom OVDE) podrazumeva navijanje mokre kose na četku cilindričnog oblika i delovanje toplog vazduha fena.
Ponavljanje ovog pokreta stvara talase u kosi i od broja ponavljanja zavisi koliko će lokna biti čvrsta.
Talasi i lokne  (više o feniranju na lokne klikom OVDE) mogu se dobiti i feniranjem, a frizeri preporučuju da za to koristite četku od prirodne dlake, jer ona s metalnim zupcima oštećuje kosu. Kvalitetan fen sadrže jone, zahvaljujući kojima se kosa brže suši i manje oštećuje.
U zavisnosti od toga koji tip kose je u pitanju fenira se na različitom nivou vlažnosti. Ako je u pitanju ravna kosa treba fenirati na 70% suvoj kosi.
Ako je upitanju kovrdžava kosa treba fenirati na 40% suvoj kosi.
Za ovakav način dobijanja lokni mnogi klijenti se pre odlučuju nego na uvijanje presom, kupom ili figarom ( možete imati i afro lokne a više o tome klikom OVDE)
Razlog tome je što feniranje ne koristi previsoku temperaturu u direktom dodiru sa kosom. Takođe, na ovaj način kosa dobija i na volumenu (saznajte kako da postignete volumen kose klikom OVDE).