Select Page

Prenosimo vam atmosferu sa predavanja na predmetu NEGA KOSE I STILIZOVANJE FRIZURA.

Tema ovog časa bila je AFRO LOKNE koje smo radili posebnom tehnikom.

Princip rada se bazira na sitnim pramenovima koji se nižu na ukosnice cik-cak. Zatim se uvijaju u foliju i zagrevaju presom za kosu.

Kada se folija ohladi, izvlacimo pramen iz ovog “paketića” i rastresanjem kose dobijamo efekat guste i sitno prelomljene kose.

Ako i vi želite da naučite kako se prave afro lokne pogledajte naš smer MAKEUP ARTIST na kojem se ovaj predmet izučava.

Afrika

Afrika je drugi po veličini svetski kontinent po broju stanovnika, kao i po površini. Sa 30.244.050 km² (uključujući i ostrva koja joj pripadaju) čini 20,3% ukupne površine zemlje. Na afričkom kontinentu živi više od 900 miliona stanovnika, što čini oko jedne sedmine ukupne ljudske populacije.

Stari Rimljani su koristili ime terra Africa — „zemlja Afra“ (plural, od „Afer“) — za severni deo kontinenta, koji odgovara današnjem Tunisu, gde se nalazila Rimska provincija Afrika.

Geografija

Afrika je kontinent u kome se nalazi 56 država. Prostire se na 30.244.050 km², uključujući i ostrva.

Od Evrope je odvojena Sredozemnim morem, a od Azije Crvenim morem. Afrika se na severoistoku spaja sa Azijom u Suecu, kroz koji je prokopan Suecki kanal). U geopolitičkoj predstavi kontinenata Sinaj (deo Egipta), koji se nalazi istočno od Sueckog kanala, se smatra delom Afrike. Od najsevernije tačke (u Maroku) do najjužnije tačke (u Južnoafričkoj Republici) Afrika je dugačka 8000 kilometara. Sa istoka na zapad, Afrika je dugačka 7400 kilometara. Dužina obale Afrike je 26.000 kilometara.

Istorija

Afrika je najstarija naseljena teritorija na Zemlji i pretpostavlja se da čovek potiče sa tog kontinenta. Tokom većeg dela svoje istorije, Afika (kao i ostali kontinenti) nije imala države, već je bila naseljena grupama plemena, kraljevinama i porodicama.

Iako je Egipat prva ikad formirana država, najveći deo podsaharske Afrike, sa izuzetkom Etiopije, Nubijskog kraljevstva i Sahela, do nedavno nije bio organizovan u države.

U četrnaestom veku evropski istraživači su stigli u Afriku. Prevarom lokalnih plemenskih vođa, Evropljani su zarobili milione Afrikanaca koje su kao roblje odvozili širom sveta.

U ranom devetnaestom veku evropske imperijalne sile su okupirale najveći deo kontinenta formirajući mnoge kolonijalne države, ostavljajući samo dve nezavisne nacije (Liberija i Etiopija). Ova okupacija je trajala do kraja Drugog svetskog rata, kada je počelo postepeno proglašavanje nezavisnosti afričkih država.

I danas najveći deo afričkih država ima granice koje su bile povučene u doba evropskog kolonijalizma.