Select Page

DEPILACIJA HLADNIM VOSKOM - sa nastave na kursu manikira, pedikira i depilacije

Depilacija hladnim voskom

Depilacija hladnim voskom poseduje efikasnost i praktičnost. Ljudi, a naročito žene još od davnina posvećuju pažnju nezi tela. To su radile zbog estetskih, higijenskih ali takođe i zdravstenih razloga. Ukljanjanje malja oduvek je imalo veliku ulogu u proceni nege, a u drevnim kulturama maljavo telo se smatralo nečistim. U drevnom Egiptu glatka ženska koža i telo bez dlaka je predstavljalo lepotu, mladost i nevinost. Koristili su krem za depilaciju koji su pravili od ulja i meda. Postoje neki dokazi i da su za spravljanje paste za depilaciju koristili mlevene kosti ptica, gumu, sok Fikusa i esencijalna ulja. Takođe su i Grci prihvatili ideju o glatkoj koži. Pincete za čupanje dlaka su takođe postojale u starom predinastijskom Egiptu, ali su bile i sasvim redovna pojava u Mesopotamiji i Indiji 3000 godina PNE.

 

Renesansna depilacija je nastala u Americi početkom 20. veka, a moda glatke kože zahvatila je i Evropu. Što su suknje postajale kraće, a kupaći kostimi otvoreniji, potreba za ostranjivanjem dlaka je rasla. Najrasprostranjeniji način uklanjanja malja je korišćenje voska koji se proizvodi od pčelinjeg voska, od voska bora sa dodatkom terpentina (razređivača). Sada imamo veliki izbor krema, sprejeva i pena za depilaciju. Kod depilacija hladnim voskom princip je isti kao i kod depilacije toplim voskom – dlaka se čupa iz korena, tako što se vosak zalepi za dlaku i kad ga, naglim pokretom, strgnete s kože, on dlaku izvuče iz korena. Redovnom primenom ovog tretmana, učinićete da dlaka počne da slabi i da se proređuje. Ako vam na prvih nekoliko tretmana i krene koja suza od bola, tešite se da ćete nakon 5-6 depilacija hladnim voskom oslabiti koren dlake i ona će biti mnogo prijemčivija za čupanje, a samim tim i bol će biti mnogo slabijeg intenziteta.

Najvažnije od svega jeste da depilacija hladnim voskom ne može ni na koji način da ošteti kožu. Neće je poseći kao brijač, iziritirati kao krema za depilaciju, niti je opeći kao što može topli vosak. Naravno da je uvek bolje otići kod kozmetičara, jer je lakše istrpeti bol kad vam ga nanosi neko drugi, nego kad ga nanosite sami sebi. Trake hladnog voska možete kupiti u svakoj apoteci i drogeriji. Prave se u raznim veličinama, za svaki deo tela koji se depilira – noge, ruke, prepone, nausnice i obrve. Traka se upotrebljava tako što se, kao nalepnica, odlepi, pa se strana s voskom zalepi na deo kože s kog hoćete da skinete malje. Malo pritisnete, sačekate nekoliko trenutaka, a zatim, naglim pokretom, strgnete traku s kože.

POGLEDAJTE VIŠE O PRAVILNOJ HIDRATACIJI KOŽE

POGLEDAJTE VIŠE O MODNOJ FOTOGRAFIJI

šminka za modnu fotografiju

Pogledajte kako izgleda tretman nege masne i aknozne kože

Pogledajte kako izgleda tretman krvnom plazmom

tretman krvnom plazmom