Select Page

ŠTA JE MEDICINSKI PEDIKIR? - rešenje problematike stopala

Šta je medicinski pedikir?

Šta je medicinski pedikir u odnosu na estetski i spa pedikir? Pedikir je oblast estetike koja se odnosi na negu kože stopala kao i noktiju. Vrste pedikira koje možemo ponuditi klijentima u kozmetičkom salonu su estetski, spa i medicinski. Estetski kao i spa pedikir se najpre odnose na negu zdrave kože stopala kao i noktiju. Medicinski pedikir se pre svega odnosi na problematike koje se mogu pojaviti na koži stopala kao i noktiju. Osnovnu podelu kada su problematike u pitanju ćemo napraviti : hiperkeratoze, urasli nokti, gljivice na noktima i koži stopala, kurje oko, bradavice.

Šta je medicinski pedikir i šta rešava?

Hiperkeratoze se odnose na zadebljanja na koži peta a vrlo često i na prstima. Zadebljanja se pojavljuju usled pojave izuzetno suve kože što je takođe uzrokovano, lošom negom kože, usporenim metabolizmom u organizmu kao i u neudobnom obućom. Savet za klijente je korišćenje turpije za pete 1-2 puta nedeljno, kao i masti koje će regenerisati kožu.

Urasli nokti nastaju usled loše nege noktiju na nogama, pre svega odnosi se na pogrešan način sečenja noktiju. Vrlo važan detalj jeste čišćenje kanala koji se nalaze oko samog nokta. Usled ozbiljnijih urastanja noktiju mogu se koristiti specijalna pomagala u vidu malih stega koje će na određen način podizati nokatnu ploču od mesta urastanja, tako možemo smanjiti bol.

Gljivice na noktima na nogama se jako često pojavljuju kao i gljivice na koži izmedju prstiju. Gljivice na noktima nastaju usled korišćenja instrumenata ili turpija nakon osobe koja ima već zaražene nokte gljivičnom infekcijom. Kod ove vrste oboljenja jako je važna dezinfekcija kao i sterilizacija pribora za rad. Nokat koji je oboleo postaje zadebljan, boja se menja od žućkaste do zelenkaste. Podiže se od nokatnog ležišta odnosno kreveca. Prisutan je i neprijatan miris. 

Kurje oko nastaje usled dugotrajnog trenja u obući, na mestu na peti ili prstu. Tokom vremena stvara se zadebljanje koje polako prerasta u žulj koje može zauzimati dublje slojeve kože. Što se tiče profesionalnog pristupa od strane kozmetičara , korišćenje skalpela je dobrodošlo a ako je problem većih razmera, konsultovaćemo klijenta sa dermatologom.

 

POGLEDAJTE VIŠE O PRAVILNOJ MASAŽI NOGU

pravilna masaža nogu

POGLEDAJTE VIŠE O HIPERTONUSU

hipertonus

POGLEDAJTE VIŠE O PROCESU TRETMANA LEĐA

proces tretmana leđa