Select Page

PRAVILNA MASAŽA NOGU - sa kursa za profesionalne masere I nivo

Pravilna masaža nogu

Pravilna masaža nogu u principu podrazumeva i oblast gluteusa, odnosno mišića zadnjice, mada se može i izuzeti ako klijent tako želi, ali ne podrazumeva i stopala koja se tretiraju kao posebna oblast. Noge su kao zona tretmana karakteristične i po tome što zbog grupa masivnih mišića treba da budu tretirane obostrano što zahteva okretanje klijenta.

Izazvani dodirom, milioni receptora u koži šalju signale mozgu koji reaguje podsticajem lučenja endorfina, hormona sreće i dobrog raspoloženja. Upravo zato masaža snažno deluje na živčani sistem jer smiruje nervozu i smanjuje količinu štetnih (stresnih) hormona u organizmu. Znamo da je stres, jedan od pratećih problema današnjice od kojeg patimo gotovo svi, ujedno i uzrok mnogih zdravstvenih problema i bolesti u kojima prednjače bolesti hormonalnog i srčano-žilnog sistema. Stoga je masaža odličan prirodni put za rešavanje stresa i prevenciju mnogih bolesti.

Pravilna masaža nogu

Dok kljijent leži potrbuške, na stomaku, primenjuje se masaža listova, zadnje lože buta i gluteusa, a kada leđi na leđima obrađuju se listovi (uz savijanje noge u kolenu ili bez toga), oblast kolena i prednja loža buta kojom dominira kvadriceps (četvoroglavi mišić buta). Za masažu gluteusa može se koristiti i bočni položaj klijenta.

Frikcionu masažu nogu bi načelno trebalo praktikovati u smeru srca. Od zone listova gde se drenaža vrši palčevima, prelazi se na zonu zadnje lože buta gde je pogodnije koristiti dlanove sa delimično savijenim prstima.

 

Pravilna masaža nogu

Za smer prema stopalima koristi se tehnika bočnog gnječenja mišića zadnje lože buta i listova. Zona gluteusa se masira kombinacijom tehnika drenaže palčevima i dlanovima, povlačenjem bočnih strana prema sredini tela i tzv. „seckanjem“ koje je primenjivo u svim zonama gde ima dovoljno mišićne mase koja apsorbuje vibracije. Pasivno vežbanje nogu i istezanje se primenjuju pažljivo, do granice ugodnosti za klijenta. Prednja strana nogu ima sličan tretman, frikciona drenaža prema srcu, obrada lista savijene noge, kvadricepsa i bočnih strana.

 

POGLEDAJTE VIŠE O PROCESU TRETMANA LEĐA

proces tretmana leđa

POGLEDAJTE VIŠE O TRETMANU ZA OŠTEĆENU KOŽU

tretman za oštećenu kožu

POGLEDAJTE VIŠE O MEZOPORACIJI PROTIV CELULITA

mezoporacija protiv celulita