Select Page

HIPERTONUS - MASAŽA - sa nastave na kursu za profesionalne masere II nivo

Hipertonus – masaža

Hipertonus je napetost mišića vratnog, ramenog i lumbotorakalnog dela sa bolnom osetljivošću na dodir i ogrančenim pokretima zahvaćenog segmenta. Kao uzroci nastanka navode se: loše držanje tela, pognut položaj tela pri radu, dugotrajno sedenje ili stajanje, cervikalni i lumbalni sindrom, spondiloza, loš uticaj strujanja hladnog vazduha na mišiće pri izlaganju promaji ili naglim promenama spoljašnje temperature prelaskom iz toplog okruženja u klimatizovanu prostoriju, loše i neudobno spavanje na neodgovarajućem ležaju, slabost trbušnih mišića i mišića zahvaćenog segmenta, neadekvatna sportska aktivnost sa preteranim naporom i prehlada. Bitan faktor u nastanku hipertonusa je stres.

 

U stresnim situacijama naše telo proizvodi znatno veću količinu hormona stresa, adrenalina. Adrnalin ima zadatak da podigne nivo odbrane našeg organizma pa dovodi do pojačanog lučenja ostalih hormona, ubrzava rad srca a mišiće dovodi u stanje napetost radi odbrane. Iz tog razloga čovek u stesnim situacijama zauzima gard položaj, gde su mišići u konstantnoj napetosti koja je neprimetna, a takođe nije pod uticajem njegove volje. Leđa su blago pogrbljena, rameni pojas napet, a ruke često stisnute u pesnice. Hipertonus upravo nastaje u tom položaju. Dopunska terapijska metoda je toplota koja se aplikuje na segment pre masaže.

 

Kao izvor toplote koristi se parafin, topla pakovanja od zagrejane gline, toplo vulkansko kamenje, zagrejano mineralno blato. Na segment nanesite toplo sredstvo i ostavite da deluje 10 minuta. Segment treba da je prekriven i utopljen. To će mnogo olakšati tegobe i pripremiti mišić za masažu.Nakon masaže može se uraditi ultra zvuk u trajanju od 10 minuta, kao kontaktno sredstvo se koristi gel ali i sledeći preparati čijim će ultra zvučnim unošenjem u dublje slojeve tkiva doći do poboljšanja: diklofen gel, fastum gel, voltaren, konjski balzam, svi preparati u obliku gela koji su na bazi mente i kamfora, sport gelovi. Hipertonus može predstavljati veliku neprijatnost ali se profesionalnom masažom uspešno umanjuje.

 

POGLEDAJTE VIŠE O PROCESU TRETMANA LEĐA

proces tretmana leđa

POGLEDAJTE VIŠE O TRETMANU ZA OŠTEĆENU KOŽU

tretman za oštećenu kožu

POGLEDAJTE VIŠE O TRETMANU RADIOTALASNIM LIFTINGOM

tretman radiotalasnim liftingom