Select Page

SEBOREIČNI DERMATITIS - tretman laserskim zracima

Seboreični dermatitis

Seboreični dermatitis je često, hronično i neprijatno kožno oboljenje koje izaziva pojavu žućkastih ljuspi na koži glave ili lica, mada može zahvatiti i druge regije tela. Seboreični dermatitis (poznat i kao seboreični ekcem) je medicinski problem koji je u mnogim slučajevima uzrok peruti. Kod beba se javlja u vidu temenjače. Seboreični dermatitis često dovodi do rastresitih žućkastih ljuspica na koži glave.Svrab je jedan od uobičajenih simptoma seboreičnog dermatitisa. Često je praćen pocrvenelom kožom. Seboreični dermatitis se takođe može javiti na različitim područjima kože, kao što su masni pečati u unutrašnjosti ušiju. Ostala često zahvaćena područja su obrve i kapci, nos i nazolabijalni nabori, kao i središnji deo grudnog koša. Seboreični dermatitis nije zarazan i nije uzrokovan lošom higijenom.

U česte simptome seboreičnog dermatitisa spadaju: Kožne ljuspice – bele i rastresite ili žućkaste, masne i lepljive – “perut”, lezije na koži, naslage koje pokrivaju veliko područje kože, masna koža, koža koja svrbi – to može postati ozbiljno ako se koža inficira, što izaziva dodatni svrab i moguće krvarenje ako se koža češe, blago crvenilp, kosa može opadati.

Lecenje seboreje pre svega uključuje angažovanu i pravilnu negu. Koriste se blagi sapuni ili mleko za čišćenje kože, te se nakon tretmana obavezno koža ispira mlakom(nikako hladnom) vodom .Naime hladna voda dodatno pojačava lućenje masnoća pa je treba izbegavati.Kosu treba prati u skladu sa količinama i brzinom izlučenog loja,preporučuju se blaži šamponi ukoliko se kosa pere češće. Seboroični dermatitis treba lečiti kao i svaku drugu bolest, podjednako spolja i iznutra. Zato je veoma važan i način ishrane koji u mnogome doprinosi uspesnosti u terapiji seboreje.Dokazano je da se seboreja simptomi  pojačavaju konzumiranjem masne i prezačinjene hrana,kao i šećerima, mlekom i soli koje stimulišu lučenje masti, pa je opšti savet da pomenute namirnice izbacite iz upotrebe. Ishrana kod seboreje treba da se bazira na svežem i barenom povrću,zatim voću, ribi pripremljenoj u foliji,žitaricama,mahunarkama uz semenke bundeve ,lana i susama uz nezaoblazno maslinovo i laneno ulje .. Kada je reč o mineralima i vitaminima, naročito su korisni C,A, E, D kao i cink i gvožđe.

POGLEDAJTE VIŠE O MIKRODERMOABRAZIJI

šta je mikrodermoabrazija

POGLEDAJTE VIŠE O MASAŽI STOMAKA

image-0.02.01.3f173af1667e662d0b0ad92c82730346bc418a3df02aebec8742b77ab1e0ef45-V

POGLEDAJTE KAKO HIDRIRATI SUVU KOŽU

kako hidrirati suvu kožu