Select Page

Najbolje rešenje za suvu kosu

Najbolje rešenje za suvu kosu

 

Postoji mnogo razloga za suvu kosu. Vaše teme može biti suvo i možda ne proizvodi dovoljno sebuma. Možda imate genetske pedispozicije za ovakvo stanje. Međutim veoma često ovakvo stanje je Vaših ruku delo, nega kose i naše navike pri oblikovanju kose su možda poremetili prirodnu ravnotežu naše kose. Boja za kosu (više o farbanju klikom OVDE) i grubo oblikovanje kose loše deluju na teme i na površinu kose i tako mogu dovesti do suve kose.

Tretman suve kose
Obično su neadekvatna nega i navike kod oblikovanja kose krivci kada kosa izgubi svoj prirodni balans
U većini slučajeva, suva kosa je krta i na dodir je kao slama. Takva kosa je teška za češljanje i ima malo sjaja. Sloj sebuma štiti normalnu kosu, i nedostatak tog sloja kod suve kose čini je tankom i poroznom (više o pravilnoj nezi kose klikom OVDE). Stoga je osetljivi zaštitni sloj ispod kose grub i porozan pre nego gladak i ujednačen. Male nepravilnosti u tom sloju dozvoljavaju da voda ode iz unutrašnjosti kose i tako se kosa isušuje.

Korišćenje pravih proizvoda za ovaj tip kose će verovatno sprečiti isušivanje kose. Ovi proizvodi sadrže balsame kao što su Aloe vera i šea puter, koji će te delove koji su krti i nesavršeni ponovo učiniti glatkim. Pored toga, lipidi će vezati vlagu u suvoj kosi i povećani sadržaj silikona će omogućiti lakše raščešljavanje kose.
Deset saveta za tretman suve kose
Suvu kosu ne treba prati svaki dan! Svako šamponiranje otklanja zaštitne lipide iz kose. Pravilo je, perite Vašu suvu kosu retko i samo po potrebi.
Koristite samo proizvode koji su specijalno napravljeni za Vaš tip kose. Pravi proizvodi sadrže manje isušujućih agenasa koji pene i njihov povećan sadržaj silikona čini Vašu kosu lakšom za češljanje.
Koristite masku za kosu bar jednom nedeljno (više o detoksikaciji kose klikom OVDE). Ti tretmani će obezbediti hidratantnost Vašoj suvoj kosi i obložiti površinu kose obnavljajućim uljima.
Nikada ne koristite aparate koji uz pomoć visokih temperature oblikuju Vašu kosu bez prethodne upotrebe proizvoda za zaštitu kose od toplote! Ispravljanje kose (presa za kosu) i vruć vazduh iz fenova nisu dobri za kosu i oduzimaju joj vlagu. Trebalo bi što češće da prirodno sušite Vašu kosu. Setite se da pogledate da li fen ima funkciju zaštite od toplote pre kupovine fena. Zaštita od pregrevanja je ključna karakteristika.
Uzgurajte masti: Redovna masaža temena poboljšava dotok krvi u teme i stimuliše sekreciju sebuma.
Ne perite Vašu kosu preterano toplom vodom, zato što ona otklanja prirodne supstance sa kose. Najbolje je da podesite temperature između mlake i umereno tople. Na kraju bi trebalo da isperete duži deo kose hladnom vodom. Ovo će učiniti Vašu kosu glatkom i sjajnom.
Nikada ne oblikujte svoju kosu proizvodima koji sadrže alkohol! Alkohol u lakovima za kosu, penama za kosu, gelovima i drugim proizvodima takođe isušuju Vašu kosu.
Ne zaboravite da pregledate Vaš pribor za oblikovanje kose (saznajte kako možete da stilizujete frizuru klikom OVDE). Neravnine na nemarno napravljenim češljevima i četkama će oštetiti zaštitni sloj i narušiti prirodno glatku površinu.
Prvo odmrsite Vašu još uvek vlažnu kosu koristeći češalj sa širokim zupcima. Potom nežno očešljajte Vašu kosu. Mokra ili vlažna kosa je posebno osetljiva na oštećenja.
Pažljivo tretirajte Vašu kosu. Grubo tretiranje Vaše kose može preterano da istegne kosu i time je dodatno ošteti tokom tretiranja.

Na kursu za PROFESIONALNOG FRIZERA možete naučiti sve o načinu tretiranja kose kao i o stilizovanju a više o tome klikom OVDE