Select Page

KAKO POZIRATI PRED FOTOAPARATOM - atmosfera sa praktične nastave

Kako pozirati pred fotoaparatom

Studenti prve godine smera Makeup artist ovog puta su bili u ulozi modela i saznali su kako pozirati pred fotoaparatom. Priprema za fotografisanje odvijala se u šminkernici Akademije Purity. Jedna grupa studenata bila je zadužena za šminku. Druga grupa studenata bila je u ulozi modela. Do sada su nekoliko puta posmatrali poziranje modela na praktičnim nastavama koje su pohađali (pogledajte OVDE jednu od njih).

Kako pozirati pred fotoaparatom? – nekoliko različitih saveta i trikova

Koristite šake – ako se fotografišete u krupnom planu uključite ruke. Uredno lakirani nokti i negovane ruke uslov su za uspešnu fotografiju. Mnoge poznate ličnosti, modeli i manekeni fotografišu se u ovakvoj pozi. Ona je idealna za zanimljivost fotografije kada krupan plan lica u pitanju. Ovakva poza se često koristi u editorijalima i beauty fotografisanjima. Tada su lica često našminkana veoma blago, prirodno i nežno. Ovakva poza se najčešće povezuje sa kozmetikom, negom lica i tela i beauty šminkom (šta je beauty šminka pogledajte OVDE).

Kako pozirati pred fotoaparatom?

Pronađite idealan ugao. Svako lice je različito a samim tim i svako lice ima “lepši” ugao. Ugao koji vam najviše odgovara pronađite pred ogledalom ili se fotografišite sami. Pronalaskom svog idealnog ugla svakog puta ćete ispasti na fotografijama onako kako želite. Većina fotografa već nakon prve uslikane fotografije može da oceni koji ugao lica najviše odgovara modelu. Okretanjem na različitu stranu lice može imati veoma različit prikaz. Kako vam lice ne bi bilo previše široko na fotografijama senčenje lica je obavezno (da biste naučili kako se senči lice pogledajte OVDE ). Ukoliko vam senčenje lica ne ide od ruke trudite se da glavu uvek okrećete blago u stranu kada se fotografišete. Slikanje polu-profila je najbolje rešenje kako bi vam celo lice bilo prikazano na fotografiji. Na taj način lice će delovati uže i mršavije. 

Kako pozirati pred fotoaparatom? – šta obući, kako se našminkati, kakvu frizuru napraviti?

Kada je u pitanju fotografisanje portreta sav akcenat fotografije je na licu. Na ovim slikama studenti su učili kako pozirati pred fotoaparatom i kako se najbolje pripremiti. Kada je televizija u pitanju odeća sa dezenom i mnogo različitih boja pravi konfuziju. Kada se krećete u takvoj garderobi uspred kamere ona stvara neprijatnost u očima gledalaca i boje se mešaju. Na fotografiji dezeni su dozvoljeni. Fotografija za razliku od televizije nema pokret i garderoba sa dezenom može dobrineti kvalitetu. Slikanje na svetloj pozadini upravo zahteva zanimljivu garderobu. Frizura za fotografisanje treba da pristaje obliku lica modela. Ovde možemo videti dva primera frizure – sklonjena sa lica u uredni rep ili pak puštena kosa (više o različitim frizurama saznajte OVDE). Šminka na modelu zavisi od teme fotografisanja. Ako se šminkate sami koristite minimalnu količinu šminke kako bi izgledali što urednije. Ukoliko želite intenzivniju šminku obratite se stručnjaku. Upravo takvi stručnjaci postaće studenti smera Makeup artist (više o smeru OVDE).