Select Page

Kako negovati farbanu kosu

Kako negovati farbanu kosu

 

Farbana kosa, naročito plava, zahteva posebnu negu kako bi uvek bila zdrava i sjajna ali je važno znati kako negovati farbanu kosu. Ako ih pravilno ne koristite, mnogi preparati koji se prodaju na našem tržištu ne uspevaju da obnove oštećene vlasi (detoksikacija kose je pravo rešenje a više o tome klikom OVDE), pa kosa izgleda suvo i beživotno. Međutim, uz pomoć naših saveta ovaj problem može lako da se reši. Posluša jte ih, pa će vaša farbana kosa uvek biti zdrava (više o postupku farbanja klikom OVDE), svilenkasta, jaka i lepa kao nekad.
Najbolje je da koristite farbe koje sadrže pšenične proteine, jer oni neguju i štite vlas, ili ekstrakt divlje vrbe, koji ima funkciju prirodnog UV filtera.Polutrajna boja znatno manje oštećuje kosu od trajne i da prečesto farbanje i drastične promene boje više štete vlasima od menjanja nijansi (saznajte kako da predjete u plavu nijansu klikom OVDE). Inače, ako vam je više od trećine vlasi na glavi sedo, farbajte se polutrajnim bojama i birajte svetlije nijanse od vaše prirodne boje kose.
Štitite kosu i zimi od sunca, posebno na planini. Osim što oštećuje vlas, UV zračenje smanjuje intenzitet boje. Zato stavljajte kapu ili nabavite preparate za zaštitu od zračenja.Ako češće nego jednom nedeljno stavljate kojekakve preparate za negu na kosu, znajte da će se brže mastiti i izgubiće sjaj i lepršavost.Kosa isušena farbanjem te­ško se raščešljava. To morate da radite pažljivo jer se krajevi lako kidaju. Posle pranja na vla­žnu kosu nanesite balsam za farbanu kosu, koji će je omekšati. Prstima prođite kroz kosu da je razmrsite, pa laganim pokretima češljajte prvo krajeve, a zatim celu kosu.
Ukoliko se prvi put farbate, odaberite polutrajnu boju. Ovaj tip farbe se ispira nakon nekoliko pranja, pa ako vam se određena nijansa ne bude svidela, neće biti velika šteta. Nemojte se povoditi za slikom na pakovanju jer ne znači da će određena nijansa i vama pristajati tako dobro kao modelu, već farbu birajte prema tipu kože.
Ako se često farbate, verovatno imate suvu kosu s rascvetalim krajevima i zato morate redovno da se šišate (više o idealnom obliku frizure klikom OVDE). Dovoljno je odstraniti centimetar-dva jednom mese­čno. Zapamtite da je uvek lepša kraća i zdrava kosa nego duga i oštećena.
Farbana kosa je mrtva kosa, vlasi nemaju dovoljnu prirodnu zaštitu i ona je veoma podložna svim štetnim uticajima (dobar način da osvežite kosu je dobra tehnika farbanja a više o tome klikom OVDE). Zato je važno da kosu što češće sušite prirodnim putem i da izbegavate feniranje, upotrebu prese i figara jer svi ovi aparati dodatno isušuju vlasi. Svakim novim farbanjem kosa gubi na kvalitetu. Osvežite je povremeno prelivom od farbe i troprocentnog hidrogena ili kolor-šamponom koji ne oštećuje kosu. Tako ćete odložiti farbanje, a vaša kosa će vremenom bivati sve zdravija. Svakim farbanjem kosa gubi na kvalitetu. Zato na kosu stavljajte masku za farbanu kosu, i to jednom nedeljno. Najbolje je da to bude preparat proizvođača čiju farbu koristite. Potrebno je da znate da ni sa pakovanjima ne treba da preterujete jer će se kosa od previše balsama i maski samo brže mastiti.

Ovladajte znanjem o kvalitetu i načinu stilizovanja kose na kursu za PROFESIONALNOG FRIZERA a više o tome klikom OVDE