Select Page

KAKO NAPRAVITI MASKU - sa nastave na drugom predavanju na specijalnim filmskim efektima

Kako napraviti masku

Na drugom predavanju na specijalnim filmskim efektima polaznici su učili kako napraviti masku. Maska je potrebna kako bi se dobio pozitiv lica. Na sledećem predavanju ćemo izlivati lice od gipsa u dobijenoj maski. Za dobijanje ovakve maske je potrebna stručnost i brzina. Kako napraviti masku u prvom koraku? Masu koju nanosimo na lice dobijamo iz dve faze – voda i specijalna masa za dobijanje pozitiva lica. Kada se masa dobro sjedini brzim pokretima je nanosimo preko čitavog lica. Osoba na kojoj je maska može slobodno da diše. Nozdrve su jedini prostor koji se ne pokriva. Za mnoge je ovo veoma zanimljivo iskustvo ili suočavanje sa klaustrofobijom. 

Kako napraviti masku?

Nastavljamo izradu maske tako što nanošimo gipsanu gazu. Ona se kvasi i ređa preko mase za dobijanje pozitiva. Kada se čitava maska fiksira jednostavnim pokretom je odvajamo od lica. Kako napraviti masku bez greške? Često se mogu napraviti sitne rupice ili nedostaci koji se kasnije retuširaju. Gipsana figura koja se dobija nakon izlivanja u ovoj maski mora biti potpuno glatka i odgovarajuća licu. 

Film je oblik koji često zahteva promene i transofrmacije. Filmovi nas odvode u svet koji doživljavamo na realan način. U njima je sve moguće i sve dozvoljeno. Prvi film je nastao 1878. godine. Amerikanac Majbridž snimio je u Kaliforniji prve trenutne snimke koji su prikazivali pojedine faze kretanja. On je postavio 24 fotografska aparata na određenirazmacima. Okidi kamera bili su vezani kanapima nad stazom. Kada je konj trčao, kidao je kanape i sam sebe fotografisao. Na taj način dobivene su 24 faze pokreta. Projektovane jedna iza druge, stvarale su utisak kretanja. Ipak,  to još uvek nije bio film pa je otkriće filmske trake bilo od presudnog značaja. Tomas Edison je pronalaskom perforacije (rupica na krajevima trake), omogućio je da se film u kameri pokreće i zaustavlja i to 24 sličice (fotograma) u jednoj sekundi. Zahvaljujući postavljanju temelja fotografiji, razvijale su se mnoge bazične tehnike koje su dovele do konačnog otkrića filma.

POGLEDAJTE VIŠE O FACE PAINT-U

dscn3769

UKOLIKO ŽELITE DA POHAĐATE SPECIJALNE FILMSKE EFEKTE VIŠE INFORMACIJA

zonamrtvih_4

POGLEDAJTE VIŠE O BUDUĆOJ SARADNJI SA EMIROM KUSTURICOM

saradnja sa emirom kusturicom

POGLEDAJTE VIŠE O PRIPREMAMA ZA MISS SRBIJE 2016

20160922_190324