Select Page

CANDY SKULL - sa nastave na predmetu Body art, studenti smera Makeup artist

Candy Skull – Tradicionalni facepainting

Candy skull je potekao od Dana mrtvih (Dia de los Muertos) je meksički praznik, prvog i drugog novembra, kao festival vezan za kulturu i tradiciju. Proslava i festivalski program počinje u ponoć 31. decembra. Običajno, grobovi preminulih bližnjih ukrašavani su Candy Skull (lobanje od slatkiša; slatke lobanje) maskama, ali su popularizacijom ovog festivala postale sastavni deo dekoracija lica učesnika festivala.

Razlog zašto se zovu Candy Skull je taj što su autentične lobanje pravljene od gline mešane sa šećernom pastom i ukrašavane perima slatkim bojenim hlebom, šećernom glazurom. Ovi maske su šarene i maštovite i nisu nimalo strašne. Imena preminulih često ispisivane na maskama i ostavljane na oltarima zajedno sa cvetovima nevena, koji se u meksičkoj tradiciji smatra cvećem mrtvih. Na ovako uredjenom oltaru našle bi se još i sveće i hrana koju je preminuli najviše voleo kako bi ga namamili natrag u svet živih.

 

Slatke lobanje predstavljaju smrt, ali u njenom pozitivnom obliku jer u meksičkoj kulturi se veruje da smrt nije kraj naših života već prelaz u viši nivo svesti. Zato je ideja ove tradicije da slavi smrt preminulih prijatelja i porodice, nasuprot tradiciji mnogih kultura da žale svoje preminule. Glavni motiv slatkih lobanja je na cveću na očima koje simbolizuje život i sećanje na preminule, a paukova mreža simbolizuje smrt i odvajanje od bližnjih.

Motivi Candy Skull-a se mogu pronaći i u drugim kulturama, ali su zbog kulturnih razlika pretrpele manje modifikacije. Popularizacijom ove maske dobile su praktičnu primenu kao facepainting motivi iscrtavani najviše na proslavama Noći Veštica (koja je u paganskim kulturama proslavljana upravo kao Dan Mrtvih). Na času Body Art-a, u okviru izučavanja upotrebe anatomije u Body Paintingu, Candy Scull se crta kao motiv koji se ne može uraditi bez poznavanja anatomije lica. Pogledajte radove naših polaznika koji su osim ponavljanja anatomije lica imali priliku i da nauče o upotrebi tradicionalnih motiva u svojim konceptima za facepainting.

POGLEDAJTE VIŠE O FACE PAINT-U

dscn3769

POGLEDAJTE VIŠE O BUTTERFLY TEHNICI ŠMINKANJA

butterfly tehnika šminkanja

POGLEDAJTE VIŠE O IZBORU ZA MISS SRBIJE 2016

dscn3987

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA TETOVAŽA VUKA SA NASTAVE

tetovaža vuka