+381607237853 akademija.purity@gmail.com

BAKTERIJSKE INFEKCIJE KOŽE

BAKTERIJSKE INFEKCIJE KOŽE

Koža je izuzetno dobra prepreka od bakterijskih infekcija. Iako mnoge bakterije žive na koži, one u normalnom broju ne mogu uzrokovati  infekciju. Bakterijske infekcije kože mogu nastati na pojedinom mestu kao bubuljica ili se mogu širiti zahvatajući veliko područje. Kožne zaraze mogu se po težini kretati od manjih akni do po život opasnih stanja, kao što je sindrom ljuštenja kože izazvan stafilokokom.

Kožu mogu zaraziti razne vrste bakterija. Najčešće su to stafilokoke i streptokoke.Infekcije ređim bakterijama mogu se razviti u bolnicama i domovima za negu ili za vreme obrađivanja vrta ,plivanja u ribnjaku, jezeru, moru ili bazenima. Neki ljudi su u posebnoj opasnosti od dobijanja kožnih infekcija, npr. dijabetičari, jer imaju slab protok krvi kroz kožu, naročito šaka i stopala.

Veća je verovatnoća da će se inficirati koža sa opekotinama. Zapravo koža koja je razderana ima sklonost ka infekcijama u većini slučajeva. Održavanje neoštećene i čiste kože sprečava nastanak infekcije. Pranjem sapunom i vodom sprečićemo nastanak infekcije na porezanoj ili izgrebenoj koži. Bakterijske infekcije kože su česte u dečijem uzrastu i kod starih osoba.

Infekcije bakterijama stafilokok i streptokok praćene su stvaranjem gnoja. Najčešća površinska infekcija kože je impetigo contagiosa. Najčešće se pojavljuje u toplo doba godine i najčešće počinje kao gnojni mehurić koji puca, te nastaje erozija i krasta boje meda (završna faza).

Takozvane žvale su takođe površinska infekcija kože koja može biti uzrokovana streptokokom. Javlja se u uglovima usta kao crvenilo i bolne ragade i kruste. Za dijagnostiku potrebno je uraditi bris kože kako bi se ustanovilo koja bakterija je u pitanju i da bi se mogla dati adekvatna terapija.

Kao terapija za bakterijske infekcije kože koriste se antibiotici u vidu tableta, kao i antibiotske kreme. Adekvatna nega razderane kože može sprečiti pojavu infekcija izazvanih bakterijama. Opekotine drugog i trećeg stepena zahtevaju bolničko lečenje kako bi se sprečio prodor bakterija i dalje infekcije kože. Bakterijske infekcije su uglavnom bolne jer sve što je zahvaćeno gnojem je bolno.

PRIRODNI LEKOVI ZA NEGU KOŽE

BAKTERIJSKE INFEKCIJE NA KOŽI

PROČITAJ OVDE

ŠTA JE IMPETIGO?

BAKTERIJSKE INFEKCIJE NA KOŽI3

VIDI OVDE

STEKNITE TEORIJSKO I PRAKTIČNO ZNANJE O NEZI KOŽE I TRETMANIMA LICA - KURS ZA KOZMETIČARA

bakterijske infekcije kože

VIDI OVDE