Select Page

Sta je impetigo?

Sta je impetigo?

Šta je impetigo?

Impetigo je bakterijska kožna infekcija. Ona uzrokuje crvene rane koje mogu da se otvore ili puknu I puste tecnost kao i razviju žuto-braon koru tj krastu. Ove rane mogu da se pojave bilo gde na tijelu.

Ona je jedna od najčešćih kožnih infekcija kod dece. Može se manifestovati kod odraslih, ali se češće javlja kod dece. Impetigo je zarazan i može se širiti putem bliskog kontakta ili deljenjem peškira,  odjeće, igračaka ili drugih predmeta. Grebanje takođe može proširiti rane na druge delove tela.

Šta uzrokuje impetigo?

Impetigo je uzrokovana jednim od dve vrste bakterija-strep (streptokokus) ili staph (stafilokok). Često ove bakterije ulaze u telo kada je koža već bila nadražena ili povređena zbog drugih problema sa kožom, kao što su ekcem, ugrizi insekata, opekotine ili posekotine. Deca mogu dobiti impetigo nakon prehlade ili alergije koje su učinile da koža ispod nosa bude osetljiva. Ali impetigo se takođe može razviti na potpuno zdravoj koži.

Šta su simptomi?

 

Čovek ili dete može imati impetigo ako ima rane:

  • Koje se pojave kao crvene fleke, a onda se razviju u plikove koji nakon nekog vremena puknu. Rane tipično ne bole, ali mogu da svrbe.
  • Koje pustaju tečnost i lice na kraste.
  • Koje rastu u veličini i broju. Mogu biti male kao bubuljica ili vece od kovanog novca.

 

Kako se dijagnozira?

 

Doktor uglavnom može da utvrdi impetigo samo pogledom na inficiran deo. Nekada doktori pažljivo uzmu mali deo rane i pošalju u laboratoriju na testiranje bakterija. Ako neko ima druge simptome bolesti, doktor može da propiše analizu krvi ili urina.

Kako se leči?

Impetigo se leči antibioticima. Za lakši slučaj infekcije, doktor propisuje antibiotičku remu za rane. Za slučaj teže infekcije propisuje se antibiotik u tabletama.

Dete uglavnom može da se vrati svakidašnjim aktivnostima posle 24 sata lečenja. Ako se krema ili tablete koriste na propisan način, većina rana će biti potpuno izlečena posle jedne nedelje.

Svaki dan se, čistom vodom, peru rane. Ako se formiraju kraste, doktor preporučuje da se omeksaju ili skinu tako što se potapaju u toplu vodu i nežno se tapkanjem suše. To pomaže kremi da deluje .

Nakon što se inficirani deo pipne, ruke moraju da se peru sa sapunom i vodom ili sanitizerom na bazi alkohola.

Iako svrbe, rane ne smeju da se cešu jer cešenjem infekcija može da se proširi na druge delove tela. Češanje može da se spreči skraćivanjem noktiju deteta ili lagaim uvijanjem rana zavojem. Ranama treba vazduh za lečenje.

Ako se infekcija ne smanji, ne promeni ili se pogorša (temperatura, povećana bol, nadutost, toplota, crvenilo ili gnoj) odmah mora da se kontaktira doktor.

Kako sprečiti impetigo?

 

Ako se infekcija primeti kod nekoga, preporučuje se da se izbegava bliski kontakt dok se nihova infekcija ne povuče. Ne deliti peškire, posteljinu ili odeću. Oprati sve sto je moglo da dodje u kontakt sa inficiranim delom. A osobe sa infekcijom moraju što česće da peru ruke i da se ne češu jer to širi infekciju na druga mesta po telu ili na druge ljude.

POSTANI ESTETIČAR-KOZMETIČAR

kako nastaju akne

POGLEDAJTE VIŠE O BEZBEDNOM POTAMNJIVANJU TELA

bezbedno potamnjivanje tela