+381607237853 akademija.purity@gmail.com

ZNAČAJ VODE ZA ESTETSKI IZGLED I PREVENCIJU STARENJA KOŽE

ZNAČAJ VODE ZA ESTETSKI IZGLED I PREVENCIJU STARENJA KOŽE

Činjenica da život počinje u vodi odnosno da se beba razvija u vodenom medijumu, govori o značaju vode za ljudski poredak. Voda čini 70% ukupne telesne mase odraslog čoveka. Sadržaj vode se tokom života smanjuje te ona u senijumu iznosi oko 50 % ukupne telesne mase. Promene količine vode kako u celom organizmu, tako i u koži prate promene u izgledu tela i same kože koje su estetski nepoželjne, s toga treba imati na umu značaj vode za estetski izgled i redovno se hidrirati.

Jedrina, zategnutost, mekoća, glatkoća, ružičasta boja i diskretan sjaj su atributi lepe i zdrave kože, a direktno zavise od količine i rasporeda vode u njoj. Na tu količinu i raspored vode tokom života utiču razni endogeni (hormoni, genetski faktor, metabolizam uopšte) i egzogeni faktori (profesija, stilovi življenja, navike, klimatski faktori itd.)

Rezervoar ili depo vode u koži, nalazi se u dermu tj. srednjem sloju kože odakle procesom difuzije tj. isparavanjem dospeva u površinske slojeve kože od kojih nam je najvažniji kornealni sloj, koji vidimo golim okom. Od procenta vode koji se nalazi u kornealnom sloju (više od 10%) zavisi da li će koža biti dehidrirana ili ne. Subjektivni znaci dehidratacije su osećaj zatezanja i blagog pruritisa (svraba), a objektivno se na koži može uočiti perutanje.

Na površini kože, u idealnim uslovima, nalazi se hidrolipoidni film koje se najprostije rečeno sastoji od loja i znoja ali i mnogih drugih prirodnih sastojaka kože. Taj film koji oblaže kožu sprečava isparavanje vode sa površine kože. Naravno da je on u mnogo debljem sloju zastupljen kod masnog tipa kože, dok ga kod suvog tipa ima znatno manje. Otuda i potreba osoba sa suvim tipom da koriste što masnije preparate, jer na taj način prave veštački barijerni film. Naše ruke su često izložene uticaju hemijskih supstanci (pranje sapunima, deterdžentima itd.) koje narušavaju prirodni hidolipoidni film te zahtevaju konstantnu primenu emolijentnih kremova.

Što se tiče količine vezane vode u dermu, ona direktno zavisi od vodovezujućeg kapaciteta koga čine vezivna vlakna (kolagen i elastin), ali i od čuvene hijaluronske kiseline koja je poznata po tome da je u stanju da veže toliku količinu vode da se njena zapremina poveća i do hiljadu puta. Ta dragocena supstanca, sastavni je deo ekstracularnog matriksa odnosno okružuje sve ostale elemente koji ulaze u sastav derma (dlaka, krvni i limfni sudovi, vezivna vlakna itd.), a od njene količine odnosno vezane vode zavisi debljina same kože. Iz tog razloga je suvi tip kože uvek tanji pri palpaciji i brže stari, dok je masni tip kože deblji i sporije stari. Prosto rečeno, prvi znaci starenja kože poput prvih bora, opadanja tonusa i promene u boji kože, direktno zavise od količine vode u celom organizmu.

Hidratacija je svakako jedan od osnovnih tretmana u kozmetičkim salonima i jednako je značajan za sve tipove kože u prevenciji starenja. Primenjuje se u toku svih godišnjih doba mada koža ima najveću potrebu za hidratacijom u toku zimskog perioda (parno grejanje, vetar, hladnoća itd.) ali i nakon leta kada procenat vode u kornealnom sloju opadne zbog izlaganja kožesunčevim zracima.

Pored tretmana hidratacije koji se primenjuju u kozmetičkim salonima, izuzetno je važna i pravilna kućna nega.

 

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR ILI WELLNESS I SPA TERAPEUT

VIDI OVDE

NEOPHODAN DNEVNI UNOS VODE

PROČITAJ OVDE

KURS ZA NUTRICIONUSTU

VIDI OVDE