+381607237853 akademija.purity@gmail.com

ZNAČAJ KISEONIKA ZA KOŽU

Značaj kiseonika za kožu

Kiseonik se u kozmetičkim tretmanima koristi za podmlađivanje kože, ali šta to zapravo znači i koliki je značaj kiseonika za kožu? Aktivni kiseonik je prirodna supstanca, bitna za naše telo, koja ulazi u ćelije i aktivira njihovu oksigenaciju i regeneraciju.

Jedinjenja aktivnog kiseonika su deo našeg imunog sistema i kao takve ih telo prepoznaje kao svoje sopstvene. Ovo je veoma važno, jer se time obezbeđuje odsustvo alergija i drugih neželjenih pojava. Aktivni kiseonik takođe ima višestruku primenu zahvaljujući tome što efikasno uništava gram-pozitivne i gram negativne bakterije, viruse i gljivice, pa se koristi kao tretman protiv aknozne kože, rozacee, ekcema i drugih oboljenja.

Preparati na bazi aktivnog kiseonika se mogu naći u formi gela, kreme, seruma, rastvora ili maske. Takođe, u kozmetičkim salonima postoje tretmani kojima se u kožu ubrizgavaju čestice čistog kiseonika pod pritiskom.  Ranije se kiseonik primenjivao lokalno, da ubrza zarastanje rana, posebno od opekotina. Kiseonik pod pritiskom se još uvek koristi u bolnicama u ove svrhe, jer je oštećenoj koži potreban dotok stabilnog kiseonika kako bi ubrzao metabolizam ćelija i povećao moć regeneracije.

Nivo kiseonika u koži se još više smanjuje u zagađenoj okolini. Sadržaj kiseonika u koži se smanjuje s pušenjem i ostalim nezdravim životnim navikama. Koža koja nema dovoljno kiseonika može biti beživotna i naborana. Nasuprot tome, studije pokazuju da koža tretirana kiseonikom, izgleda mlađe, oporavljeno i zdravije.  Imajući to u vidu, preparati na bazi kiseonika koriste se za regeneraciju oštećenog tkiva, poboljšavaju oporavak ćelija i ublažavaju posledice starenja. Rezultati tretmana preparatima sa aktivnim kiseonikom su elastičnija koža i poboljšana produkcija kolagena.

Takođe, preparati sa kiseonikom pomažu kod akni i rozacee, jer ubijaju bakterije koje uzrokuju ova stanja. Dakle, aktivni kiseonik primenjen na kožu: podstiče metabolizam ćelija, regeneriše, stimuliše sintezu kolagena i  bori se protiv bakterija i gljivica.

Kako deluju preparati sa aktivnim kiseonikom?

Proces oksigenacije je mehanizam snabdevanja kože kiseonikom u njegovom aktivnom obliku. Nakon kontakta sa površinom kože, aktivni kiseonik se ispušta u obliku brojnih sitnih mehurića, što pozitivno deluje na stanje kože. Ukoliko se nakon kontakta sa kožom pojavi bela pena, to znači da je površina kože izmenjena, oštećena ili inficirana. Ovaj kontakt pokreće hemijsku reakciju između jedinjenja aktivnog kiseonika i jona metala u membrani patogena, što uzrokuje njihovo uništenje. Tako što otpušta kiseonik u vidu kiseoničnog jedinjenja i vode, ova aktivna forma kiseonika potom prelazi u ćelije i aktivira proces oksigenacije u mitohondrijama, uporedo stvarajući ATP energiju. Na ovaj način, ćelija je regenerisana i snabdevena kiseonikom, putem sopstvenog prirodnog mehanizma, koji je najučinkovitiji i najintenzivniji.

KURS SPECIJALNIH KOZMETIČKIH TRETMANA - za postojane i vidljive rezultate

VIDI OVDE

KURS ZA KOZMETIČARA - naučite da brinete o lepoti i koži po najnovijim standardima u ovoj oblasti

kurs za kozmetičara

VIDI OVDE