+381607237853 akademija.purity@gmail.com

ZANIMLJIVOSTI O NASTANKU PUDERA

Zanimljivosti o nastanku pudera

Ljudima je od davnih vremena šminka bila način da pokažu svoj društveni status, odagnaju zle sile ili jednostavno, svoj izgled učine privlačnijim. Jedno od osnovnih sredstava svakako je bio kompaktni puder. Kada pričamo o nastanku pudera, nećemo pogrešiti ako kažemo da ovaj, danas veoma popularan proizvod, postoji od kada postoje i ljudi. Istoričari tvrde da se kompaktni puder upotrebljavao mnogo pre stvaranja Egipatske imperije, kolevke velikog broja makeup proizvoda kakve danas poznajemo.

Za vreme Kleopatrine vladavine, kompaktni puder je bio veoma popularan i često korišćen proizvod u svakodnevnom životu kako žena, tako i muškaraca i on je zapravo bio pozlaćeni prah. Međutim, slobodno možemo reći da je za popularnost pudera najzaslužnija Marija Antoaneta. U doba Luja XV, svetla put je  bila stvar prestiža. Naime, ljudima je bilo bitno da im koža bude što svetlija, jer je to značilo da dolaze iz visokih društvenih slojeva. U to vreme, bogati i uticajni ljudi nisu smeli sebi da dozvole preterano izlaganje suncu, kako im koža ne bi dobila tamnu boju, koja je bila sinonim siromaštva i nižeg društvenog statusa.

Za posvetljavanje kože lica koristitli su upravo kompaktni puder i to u velikim količinama. I sama Marija Antoaneta se nikada nije odvajala od pudera i gde god bi išla, uvek je uz sebe imala dovoljno rezerve ovog dragocenog proizvoda. Kako je popularnost pudera rasla, tako su francuski kozmetičari osmislili puder u različitim bojama koji se nanosio na kapke i obraze.

Tokom godina, kompaktni puder je postao sastavni deo kozmetičke torbice popularnih glumica i pevačica, što ga čini dostupnim i pripadnicama srednje društvene klase. Ubrzo, postaje glavni proizvod u proizvodnji velikih kozmetičkih brendova koji se i do današnjih dana utrkuju u inovacijama i idejama za ovog „beauty čarobnjaka“.

Iako je za vreme vladavine kraljice Marije Antoanete (XVIII vek) puder imao veliku popularnost, tek u XIX veku su iz njega izbačeni štetni sastojci sastojci kao što je arsen. Danas se kompaktni puder može naći u svim oblicima i bojama.

 

KURS PROFESIONALNOG ŠMINKANJA - ovladajte tehnikama šminkanja lica kroz 120 časova praktične nastave

profesionalno šminkanje

VIDI OVDE

KAKO ODREDITI ŠMINKU ZA SVAKI DAN?

šminka za svaki dan

VIDI OVDE