Select Page

ZAGAĐENJE ŠTETI VAŠOJ KOŽI - ZAŠTITITE JE PRAVILNO

Zagađenje šteti vašoj koži – zaštitite je pravilno

Kada pominjemo zagađenje, uglavnom se brinemo zbog efekta staklene bašte, topljenja ledenog pokrivača, porasta nivoa mora itd. Međutim, ne smemo zaboraviti ni direktne efekte na nas same, to jest – na našu kožu.

Već znamo da su osnovne pretnje zdravlju kože UV zraci, zagađenje vazduha, teški metali itd. Čestice zagađivača mogu biti toliko male da prolaze kroz pore i oštećuju ćelije, što vodi ka gubitku elastičnosti i čvrstine kože. Pogledajte samo ovu studiju rađenu u Pekingu, jednom od najzagađenijih mesta na planeti. Rezultat studije je bio da bez obzira na kvalitetnu negu, žene koje žive u zagađenim područjima brže stare od onih koje žive u predgrađu gde je vazduh čistiji.

Kako zagađenje vazduha utiče na našu kožu?

Postoji više načina, a neki od njih su:

  • stvaranje slobodnih radikala

Ove vrlo reaktivne čestice napadaju ćelijske strukture, oštećuju ih i dalje dovode do…

  • zapaljenja
  • oštećenja kožne barijere
  • promena u DNK lancu koje mogu da dovedu do razvoja raka kože (zbog toga stalno apelujemo da se pametno sunčate i štitite od UV zračenja).

Uz sve to, zagađenje utiče i na našu fiziološku floru kože, tj. na dobre bakterije koje na njoj žive i koje su nam neophodne. Kao rezultat, koža ulazi u stanje takozvanog oksidativnog stresa, što vodi ka osetljivosti, proširenim porama, pojavi akni ili mitisera, hiperpigmentaciji, preranom starenju i pojavi bora, sivom i umornom tenu, dehidrataciji… Mogli bismo da nabrajamo dalje, ali verujemo da je ovo više nego dovoljno.

Pitanje je, naravno: kako da se zaštitimo?!

Redovno i pažljivo čistite kožu. Kada kažemo redovno, mislimo svakog dana. Ako imate suvu kožu, ujutru je dovoljno samo umivanje vodom, ali uveče bez obzira na tip kože, obavezno je skidanje šminke losionom ili micelarnom vodom. Onda sledi umivanje nežnim sredstvom bez agresivnih deterdženata. Ako ste jako umorni ili u žurbi, makar očistite lice maramicama za skidanje šminke i umijte se čistom vodom. Ovaj korak ne služi samo da se rešimo šminke, već i sve prašine, čestica zagađivača, mikroba, itd. koji su se nakupili na koži tokom dana.

Piling par puta nedeljno

Eksfolijacija će pomoći da se otpuše pore, odbace mrtve ćelije, prljavština i bakterije koje se neminovno nakupljaju na našoj koži. Uz redovne pilinge i preparati koje koristite biće efikasniji, a koža će se lakše odupreti iritaciji.

 

Higijenski tretmani postali su sastavni deo brige o koži i zato bi svako trebao da ima kozmetičara koji će negovati njegovu kožu na profesionalnom nivou - KURS ZA KOZMETIČARA

Ishrana je pola zdravlja, a zdravlje se i te kako ogleda na koži - Više o tome kako ishrana utiče na naš izgled i zdravlje, saznajte na KURSU ZA NUTRICIONISTU

kurs za nutricionistu