Select Page

REŠENJE ZA ZADEBLJALE NOKTE - čas na kursu medicinskog pedikira

Rešenje za zadebljale nokte

Polaznici kursa medicinskog pedikira praktično su primenili tretman za zadebljale nokte. Svaka promena na noktu, nokatnoj ploči ili korenu nokta može rezultirati zadebljanjem nokta na nozi. Ova oštećenja mogu biti privremena ili trajna, u zavisnosti od toga šta je uzrok. Gljivične infekcije su glavni uzrok zadebljanja noktiju na nogama, ali bakterijske infekcije, koje često prate urasle nokte, mogu takođe biti uzrok. Bolesti kao što su psorijaza, ekcemi, reumatoidni artritis, kardiovaskularne bolesti i rak mogu uticati na nokte. Pažljiva nega i doterivanje noktiju sa turpijom za nokte može da smanji debljinu noktiju. 

 

Ako niste sigurni kako to pravilno da uradite, najbolje je da idete kod školovanog kozmetičara da uradi tretman za vas. Vaš kozmetičar će moći da vam pokaže kako se pravilno seku i turpijaju nokti da bi se izbegla ista problematika u budućnosti. Tretman zadebljalih noktiju na nogama zavisi pre svega od uzroka problema. Ako je zadebljanje zbog gljivične infekcije, mogu se propisati topikalni ili oralni antigljivični lekovi. Laseri specijalno projektovani za iskorenjivanje gljivica su takođe nedavno postali dostupni. Procedura je bezbolna, brza i prijavljeno je da je 86% efikasna. Anti-gljivična sredstva moraju uvek da se koriste da bi se sprečilo ponavljanje kada se infekcija izleči.

Ako je zadebljanje noktiju zbog povrede ili starosti, vaš kozmetičar može da prvo predloži konzervativne tretmane, kao što je smanjenje veličine nokta. U slučajevima kada je zadebljan nokat hronično bolan, uklanjanje nokta do korena može biti neophodno. Ukoliko je uzrok sistemski, osnovna bolest mora da se dijagnostikuje i leči pre nego sam problem zadebljalog nokta. U ekstremnim slučajevima gde nokat počinje da se uvija ili infekcija ne reaguje na lekove može biti neophodno da se nokat hirurški odstrani, tako da nov, zdrav nokat može da raste. Saveti koje delimo svojim klijentima sa ovom roblematikom su:

  • da uvek posmatraju da li postoje promene na koži i noktima,
  • da nokte skraćuju ravno a ne prekratko,
  • da redovno turpijaju svoje nokte kako bi sprečili oštre ivice,
  • da drže pertle čvrsto vezane kako bi izbegli klizanje noge u cipeli i
  • da izbegavaju obuću sa malo prostora za prste ao i visoke potpetice

 

NAUČI MEDICINSKI PEDIKIR

saniranje uraslog nokta

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA ŠESTI ČAS NA KURSU

saniranje kurijeg oka