Select Page

SANIRANJE KURIJEG OKA - šesti čas na kursu medicinskog pedikira

Saniranje kurijeg oka

Polaznici kursa medicinskog pedikira su na šestom času radili saniranje kurijeg oka. Klavus (clavus, kurje oko) je cirkumskriptno, hiperkeratotično, konusno zadebljanje kože, čiji je tvrdi vrh u obliku trna okrenut prema dermisu. Klavus je ograničena i ovalna hiperkeratoza, sadrži u sredini konusno jezgro od tvrdog keratina koje, prilikom pritiska ka unutra, izaziva bol. Javlja se na mestima ograničenog pritiska, naročito iznad koštanih ispupčenja na stopalima – dorzumi prstiju stopala i taban ispod glavica metatarzalnih kostiju.  

Saniranje kurijeg oka:

“Meko kurje oko” je često macerirano i tipično je za prostor između četvrtog i petog prsta stopala priljubljenih u tesnoj obući. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike. U kućnoj nezi osnovna mera jeste uklanjanje pritiska na taj deo stopala – nošenje komotne obuće, upotreba uložaka od mekog sunđera i ortopedska korekcija eventualnih statičkih anomalija. Potrebno je pokušavati sa primenom salicilnih masti ili drugih keratolitika. Ukoliko je ova terapija neuspešna, dolazi u obzir elektrokoagulacija ili ekskohleacija. Kurje oko se može ukloniti hiruškim putem, medicinskim pedikirom i laserom. Kurje oko je bolni proces koji kod pacijenta otežava hodanje i zato je potrebno rešiti problematiku što pre.  

Saniranje kurijeg oka:

Kurije oko je kao i žulj stečena keratotična promena. Vrlo su slične etiologije i javljaju se na istim pedilekcionim mestima. Klavus je oštrije ograničeno hiperkeratotično zadebljanje epiderma, žučkaste boje i tvrdog, osetljivog centralnog dela. Pacijenti obično misle i veruju da se u kurjem oku nalazi koren koji treba izvaditi. Na kurjem oku se razlikuju dve zone periferna (mekša) i centralna (tvrđa). Centralna zona izgleda više prozirna, a periferna mutnija, tako da liči na oko vuka, pa odatle naziv kurje oko. Sredina klavusa, koja liči na koničnu masu, naziva se nukleus (jezgro). Nakon tretmana saniranja kurijeg oka važno je da pacijent u kučnoj nezi redovno dezinfikuje i neguje odstranjeni deo i da prati promene, da nosi manje tesnu obuću i da bude u redovnoj komunikaciji sa svojim profesionalnim stručnim licem radi poboljašnja i trajnog rešenja problema.  

NAUČITE PROFESIONALNO SANIRANJE KURIJEG OKA

DSCN3890

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA ČETVRTI ČAS MEDICINSKOG PEDIKIRA

tvrdi žuljevi