Select Page

UTICAJ BOTOKS TRETMANA NA SUVU I FARBANU KOSU

UVOD

Iako se zove botoks, ovaj tretman ne sadrži botulinum toksin koji je osnovni sastojak botoksa za bore, već je ovo ime dobio zbog načina na koji funkcioniše, a to je da ispravlja postojeće i sprečava dalje nepravilnosti vlasi. Radi se o mešavini proteina, ulja, kolagena, vitamina i prirodnih kiselina, čiji molekuli prijanjaju upravo na ona mesta na kojima je prirodni keratin vlasi oštećen.

Dubinskim pranjem uklone se sve nečistoće i masnoće sa temena i vlasi. Koristi se specijalan šampon koji otvara dlaku, kako bi supstanca što lakše prodrla u nju. Nakon dobrog raščešljavanja, na mokru kosu nanosi se sadržaj ampule. Sadržaj se nanosi celom dužinom vlasi, aplikatorom nalik na špric bez igle, nakon čega se kosa ponovo raščešljava pramen po pramen. Posle pola sata sledi novo ispiranje i nanošenje emulzije. Kada se ispere i emulzija, kosa je spremna za feniranje.

Rezultat je vitalna vlas, obogaćena neophodnim hranljivim materijama i kosa koja napokon ima volumen i jačinu. Zatim kosa koja se ne mrsi i lako oblikuje. Botoks kose pokazao se kao delotvoran u pravilnom hidriranju kože glave i borbi protiv peruti i psorijaze.

Efekat  traje od 10-20 pranja kose, nakon toga se preporučuje ponavljanje tretmana.

STRUKTURA KOSE I GRAĐA DLAKE

Oblik vaše kose – zavisi od pozicije u kojoj dlaka izbija iz lobanje – pa tako kosa može biti talasasta, ako raste pod uglom ili može biti prava kosa, ako dlaka uspravno raste. Sledeća karakteristika kose jeste da li je kosa masna ili ne . Vaša kosa je normalna, ukoliko su  emulzije sebuma dobro izbalansirane. Tada je  kosa glatka i svetla. Ukoliko su emulzije bogate masnim kiselinama, onda je vaša kosa masna, a na kraju, kada su emulzije siromašne mastima i nemaju puno vode u sebi, tada je kosa suva, gruba i lomljiva.

Boja kose zavisi od melanina i može biti svetla, plava, braon, crna ili da ima crvenu nijasnsu. Kosa dosta brže raste kada ste mlađi i tako je sve do vaše 30 godine života, a više opada tokom jeseni i u zimskim mesecima. Normalan broj dlaka koji će opasti u toku dana jeste između 50 do 100 dlaka svakog dana.

Folikul predstavlja izvor stem ćelija koje služe za rast kose, koje su jedna od najdinamičnijih i najaktivnijih ćelija u organizmu. Folikul ili koren dlake se hrani sebumom koji proizvodi lojna žlezda. Svaka dlaka sastoji se od 10 – 15%  vode, masti, minerala (gvožđe, cink, mangan, jod, kalcijum) i pigmenata koji se zove melanin, koji je zadužen za boju vaše kose (i zadužen je da vas štiti od UV zraka)  i 85 – 90% proteina. Najvećim delom, kosa sadrži 85% proteina koji se zove keratin. Korteks deo ili sloj čini čak oko 80% dlake i sastoji se uglavnom iz keratina. Kutikula sloj se sastoji iz izumrlih rožnatih ćelija kože. Izgled kutikule najviše utiče i zapravo pokazuje zdravlje vaše kose. Medula predstavlja najdublji deo dlake.

Rast kose se može podeliti u tri faze: anagen – faza rasta, katagen – faza tranzicije, talogen – faza mirovanja i na kraju  faza ispadanja.

SUVA – FARBANA KOSA

Na izgled kose utiču brojni faktori kojima je svakodnevno izlažemo, kako oni unutrašnji tako i spoljašnji, a neki od tih su: Loša ishrana u kojom nema dovoljno vitamina i minerala koji bi hranili kosu i nedovoljan unos vode. Često sušenje kose fenom i izlaganje toploti i suvom vazduhu, kao i mnogo vremena provedeno na suncu. Previše farbanja i hemijskog tretiranja kose sa lakom, gelovima, penama i sličnim preparatima. Prečesto pranje kose, više od tri puta nedeljno koje uklanja sa kože glave prirodna ulja. Hormonske promene, kao što su recimo one uzrokovane trudnoćom ili upotrebom pilula za kontracepciju, takođe mogu da utiču na to da kosa bude suva i oštećena. Određene bolesti kao što su problemi sa štitnom žlezdom, dehidracija, anoreksija i neuhranjenost.

Kosa izgleda zdravo ukoliko su ljuske usko pribijene i sasvim isprepletene, međutim može da se desi da dođe do otvaranja ljuskastog sloja. Voda i te kako može da utiče na ovaj proces, tada kosa nabubri i dolazi do rupa na kutikuli, ili usled promene pH-vrednosti, i dolazi do promena struktura kutikule. Tada ljuske nisu isprepletene kako treba, kosa nije i ne izgleda zdravo. Takva kosa nema sjaj, nema živosti i potpuno je vidno oštećenja. Keratin, s obzirom da zauzima najveći deo i sastav dlake,  i te kako određuju strukturu kose. Od keratina zavisi da li će kosa biti ravna i glatka I da li će imati sjaj i živost. Ukoliko dođe do oštećenja proteina u kosi, automatski će struktura kose i izgled biti lošiji.

SASTAV BOTOKSA I NAMENA

“Nika” botoks koji proizvodi italijanska firma „IBECOSMETICA SRL”  namanjen je za suvu i farbanu kosu, a njegov sastav je: ACAI – Moćni antioksidant koji sprečava trenje dlake, BP20 – Bogat mineralima i aminokiselinom, CISTEIN – revitalizuje i obnavlja površinu dlake, PANTENOL – vitamin lepote koji kosi daje super elastičnost, GLICERIN –  pomaže u sprečavanju preranog starenja dlake i  HIDROLIZOVANI KERATIN koji obnavlja omotač kose i pojačava gustinu kose.

Botoks za kosu, kao uostalom i za kožu, ima za cilj da povrati gipkost i hidrataciju. Age Restore sadrži u sebi BP-20, najbolji prirodni hidratant na svetu i antioksidans iz akai bobica. Već nakon prve aplikacije rezultati su vidljivi.

Korišćenjem ovog tretmana, postiže se sveukupno bolje zdravlje kose. Ne samo da je hidrira, ovaj tretman kosu čini i čvršćom. Botoks takođe podstiče i bolji rast nove kose. Ovaj tretman je vrlo sličan keratinskom tretmanu, i nema opasne hemikalije koje mogu da oštete vaše teme.  Botoks za kosu će ukloniti „frizz“ efekat, a kosa će postati glatka i sjajna.

Procedura botoks inekcija na teme se primenjuje i kod slučajeva kao što je psorijaza.

ISTRAŽIVANJE

Kako bi istraživanje bilo potpuno, prijavila sam se za volontiranje u salonu kako bih ispitala „Nika“ botoks na različitim dužinama i bojama suve kose. Botoks tretman se koristi jednom mesečno, ali vidljivi rezultati su mogući već nakon prvog tretmana. Od deset klijentkinja, četiri je ofarbano u plavo, tri imaju prirodno suvu kosu, a tri klijentkinje imaju pramenove.

Kod klijentkinja koje su plave, tretman je delovao različito, od njih četiri, na njih dve su rezultati očigledni, zbog visokog kvaliteta dlake, koja se nakon hemijskih tretmana kao što su blanširanje i farbanje nije oštetila u velikoj meri.

 

Druge dve klijentkinje, čija je kosa takođe plava, ali nije isti kvalitet kose odnosno dlake, nisu imale očekivan rezultat. Došlo je do vidljive promene na kosi, ali nedovoljno dobre nakon prvog tretmana, što znači da će morati da se ponovi još nekoliko puta dok rezultati ne postanu zadovoljavajući.

Kod prirodno suve kose tretmani su bili dosta uspešniji. Od tri odrađena tretmana svi su bili uspešni. Prirodno suva dlaka je uzrok nezdravog načina života, odnosno, zbog neunošenja dovoljno vitamina i tečnosti u organizam,, kosa nema odakle da crpi neophodne stvari koje bi joj dale sjaj i lepotu. Takođe, dlaka nije bila podložna drugim hemijskim tretmanima koji bi je dodatno isušili.

Tri klijentkinje koje imaju pramenove i suvu kosu zbog više faktora koji takođe utiču na to da im kosa bude suva, efekat je bio više negativan. Kod dve klijentkinje tretman je ostavio blag efekat ,koji će u kratkom vremenskom periodu postati neprimetan. Kod njih će botoks morati da se ponavlja nekoliko meseci, kako bi se kosa ponovo vratila u život.

Kod samo jedne klijentkinje sa pramenovima efikasnost tretmana je bila vidljiva, kosa je dobila sve što joj je neophodno kako bi bila sjajna i zdrava.

Zaključak

Kada sagledamo sve rezultate, uvidećemo da je od deset klijentkinja, tretman botoksom “Nika” uspešno delovao na šest. Kod dve klijentkinje napredak je bio manji, a kod dve skoro nikakav. Ako uzmemo u obzir da ovaj preparat ne sadrži nikakve štetne materije, već samo one koji pospešuju izgled i kvalitet kose, možemo da kažemo da su rezultati od 80% uspešnog delovanja nakon prvog tretmana, na različite tipove suve kose, dobri. Preostalih 20%, koji ukazuju na nedovoljnu uspešnost nakon prvog tretmana, znači da će kod tih klijenata proces morati da se ponavlja nekoliko meseci, a njihov napredak će biti praćen.

 

Seminarski rad

Tema: Uticaj botoks tretmana na suvu i farbanu kosu

Predmet: Coaching

Mentor: Željko Stanojević

Student:  Marija Vujković

Beograd

SA NASTAVE NA PREDMETU NEGA KOSE - studenti prve godine

SA NASTAVE ZA PREDMET NEGA KOSE

UPIŠI I TI SMER ZA MAKEUP UMETNIKA I OVLADAJ TEHNIKAMA ŠMINKANJA LICA I STILIZOVANJA KOSE!

SMINKA I FRIZURA

VIŠE INFORMACIJA NA TELEFON