+381607237853 akademija.purity@gmail.com

ŠTA ZNAČI PH VREDNOST KOŽE?

Šta znači ph vrednost kože

Toliko puta ste čuli za pH vrednost kože, ali šta je ustvari i čemu služi, da li ste sigurni da znate u potpunosti?

Vašoj koži potrebna je određena količina ulja, kako bi pre svega bila otporna na infekcije. Premalo ulja može dovesti do suve kože i preranog razvoja bora na licu, dok previše može dovesti do masne kože, akni i bubuljica. Ulje u vašoj koži zove se sebum i proizvode ga lojne žlezde, sitni kanali koji se nalaze u folikulu dlake.

Alkalnost ili kiselost neke sredine određuju se pomoću pH  vrednosti. Ona se meri od jedan na više, pri čemu je jedan jako kisela, 14  jako alkalna, dok je pH od 7 neutralna sredina. Kada je pH između 1 i 6,9 znači da je sredina kisela, a kada je između 7,1 i 14 u pitanju je alkalna sredina.

Vaša koža je prilično kisela, što pomaže kod sprečavanja napredovanja štetnih bakterija i gljivica. Optimalna pH vrednost kože iznosi 5,5 i možete je izmeriti uz pomoć lakmus papira. Vaš znoj sa sebumom na koži formira nešto što se zove kiseli omotač, koji ima pH od 4 do 5,5.

Korišćenjem neadekvatnog sapuna za lice, vi zapravo uklanjate kiseli omotač i možete ostaviti kožu veoma osetljivom na gljivične ili bakterijske infekcije. Zato je bitno da imate adekvatan preparat za čišćenje lica, koji ne uklanja sebum agresivno, nego pomaže koži da ga održi u normali.

Uopšteno govoreći, pazite na bilo koji sapun koji nije označen pH ravnotežom, jer ne znate šta je u njemu. Bilo koji sapun na kome nije naznačeno da je sapun za čišćenje lica, verovatno nije prikladan za vaše lice. Vodite računa o tome kada kupujete sapune i vašu kozmetiku – uvek treba da obratite pažnju i na pH vrednost.

Zaista je veoma važno da razumete što bolje pH vrednost kože, jer samo na taj način možete  uspešno da zaštitite vašu kožu od raznih iritacija, upala i sl. Parametar kao što je pH vrednost kože predstavlja „moć vodonika“ ili „potencijal vodonika“, i njime se meri kolika je koncentracija jona vodonika u rastvoru.

Sve ispod pH 7.0 smatra se da je kiselo, a sve iznad pH od 7.0 se smatra alkalno ili „bazno“. Uopšteno govoreći, kiseline imaju kiseli ukus, a alkalne gorak ukus. Budući da pH vrednost kože utiče na nekoliko faktora koji doprinose celokupnom zdravlju kože, pokazano je da koža sa pH vrednosti ispod 5 jeste zdravija koža, više hidrirana i ima jaču funkciju zaštite kože, od one iznad 5.0 pH vrednosti.

Ovaj kiseli pokrivač je ono što vašoj koži daje pH vrednost i varira od 4,0 do 7,0, sa prosečnom vrednosti od 4,7.  Štiti vašu kožu od bakterija, gljivica, virusa, zagađivača iz okoline i čini kožu mekom i nežnom. Razbijanje ovog finog zaštitnika kože može imati neželjene efekte i dovesti do upala, dermatitisa, dehidrirane kože, suve kože, osetljivosti kože, akne, bubuljica itd.

Postoji toliko stvari koje utiču na pH vrednosti kože, kao što su zagađivači, patogeni, deterdženti, sapuni, sredstva za čišćenje, pa čak i voda. Zato flora vaše kože ima važnu ulogu da vas čuva od bolesti poput akni, rozacee, psorijaze i dermatitisa, a istraživanja su pokazala da postoji vrlo bliska veza između pH vrednosti kože i zdrave kožne bakterije.

 

Dermatološki estetičar - SPECIJALISTIČKE STUDIJE - proširite svoje znanje kroz spec.praksu i predmete poput dermatologije sa kozmetodijagnostikom

kozmetodijagnostika

VIDI OVDE

KURS ZA KOZMETIČARA I NIVO - naučite ceo proces od pribora i materijala za rad i postavljanja kliničke slike do stanja kože i izvođenja odgovarajućeg tretmana

kurs za kozmetičara

VIDI OVDE