Select Page

ŠTA JE LIMFNA DRENAŽA? - manuelna i aparaturna procedura

Limfna drenaža

Limfna drenaža je posebna manuelna i aparaturna nehanoterapijska procedura kojom se eliminiše višak ekstracelularne tečnosti i ujedno štetni produkti metabolizma koji se u njoj nalaze. Limfnom drenažom stimulišemo kretanje tečnosti iz međućelijskih prostora u limfne sudove, a zatim iz limfnih sudova i limfnih čvorova u venski sistem, odnosno cirkulaciju. Btno je da naglasimo da limfna drenaža nije masaža mišića već procedura kojom se obnavlja tkivna tečnost u organizmu.

Limfna drenaža ima veliki značaj u detoksikaciji organizma. Toksini su otrovne supstance ili sporedni proizvodi funkcija organizma koji mogu biti štetni za organizam. Razlikujemo dve vrste toksina:

  • endogeni toksini koji nastaju u organizmu tokom normalnih metaboličkih procesa. Dijeta sa puno proteina može rezultirati visokotoksičnim proizvodima uključujući amonijak, fenol, vodonik-sulfid. Takođe lošim varenjem proteina mogu nastati toksini.
  • egzogeni toksini koji mogu ući u orgnizm preko kože- otvorena rana, ugriz zmije. Mogu se uneti preko usta- alkoholom, hemikalijama, lekovima, hranom, aditivima i konzervansima itd.

Bitno je napomenuti da, što se tiče ove procedure, postoje kako indikacije tako i kontraindikacije.

Indikacije za izvođenje limfne drenaže su: otoci, detoksikacija organizma, regeneracija tkiva (opekotine, ožiljci i sl.), redukcija celulita, smanjenje bora preko detoksikacije facijalnog nerva, stimulacija imunog sistema, duboka relaksacija i oslobađanje od stresa, umor, rekovalescentna stanja, neurocirkulatorna distonija, posttraumatski otoci, sportske povrede, proširene vene, glavobolja, oslabljena cirkulacija u koži praćena hipotrofijom kožnog tkiva i pojavom bora, akne, akne rozacee, koža rastegnuta posle porođaja, mršavljenje.

Kontraindikacije za izvođenje limfne drenaže su: akutna infektivna stanja, tuberkoloza, maligni tumori i stanja suspektna na malignitet, krvarenja i otvorene rane. U relativne kontaindikacije spadaju bubrežna insuficijencija, srčana insuficijencija, astma, hipertireoza, vagotonija, tromboza i tromboflebitis u akutnom stadijumu.

 

Na Akademiji za kozmetologiju i estetiku Purity, ova tehnika je veoma primenjena. Studenti i kursisti imaju tu čast i da je nauče. Ova tehnika je dosta cenjena u svetu i nakon samo dva tretmana već se vidi neverovatan efekat.

 

NAUČITE PROFESIONALNU LIMFNU DRENAŽU

masaža kao lek

ZNATE LI DA MASERI NAJLAKŠE DOBIJAJU POSAO?

masaža kao lek