+381607237853 akademija.purity@gmail.com

ŠTA JE CERVIKALNI SINDROM? - bolovi i ukočenost u vratu

Šta je cervikalni sindrom ?

Bolovi i ukočenost u vratu se često vezuju za pitanje šta je cervikalni sindrom. Naučnici povezuju ovu pojavu sa masovnom upotrebom računara i predugim sedenjem ispred istog. Kao rezultat mnogo faktora, javlja se cervikalni sindrom.

Cervikalni sindrom se odnosi na skup simptoma koji se ispoljavaju bolom u vratnom delu i zračenjem bola do ramena i ruke, prekordijalnu regiju, potiljačno područje, lopatice i leđa.

Cervikalni sindrom najčešće nastaje kao posledica degenerativnih promena kičme (posebno u vratnom delu), a iritacija ili kompresija vratnih nervnih korenova takođe može biti uzrok ovog stanja. Problemi sa krvnim sudovima, traume, osteoporoza, tumori, urođene malformacije kičmenih pršljenova – takođe mogu dovesti do cervikalnog sindroma.

Ukoliko imate ograničenu pokretljivost vratnog dela, pojačanu napetost mišića vrata i ramenog pojasa, bol u području vrata koji se širi u ruke, oblast glave, verovatno patite od cervikalnog sindroma.

Cervikalni sindrom i bol u vratu su usko povezani. Bol i ukočenost vratnog dela kičmenog stuba su obično posledica nepravilnog položaja glave i vrata, kao i lošeg držanja kičme, ali i slabosti mišića glave, vrata i rameno – lopatičnih mišića. Sve ovo vremenom dovodi do degenerativnih promena na pršljenovima i zglobovima u vratnom delu kičmenog stuba.

Šta je cervikalni sindrom i koji su simptomi? Opisuju se kao specifični i nespecifični. Nespecifični simptomi su bol u vratu i ramenima, osetljivost vratnog i ramenog područja na dodir, ograničena pokretljivost vrata, ukočenost vrata i ramena, grč mišića, probadanje između korena vrata i ramena, napetost u istom području, trnjenje duž ruke i prstiju i dr. Specifični simptomi su vezani za lezije pojedinih nerava, tj. njihovih korenova.

Cervikalni sindrom se najčešće vezuje za profesionalna oboljenja, poput onih poslova koji zahtevaju provođenje dosta vremena za računarom iili ponavljanje pokreta koji uključuju pokrete vrata.

Obično, simptomi cervikalnog sindroma se na samom početku ignorišu i ne pridaje im se preveliki značaj. Kao posledica navedenih simptoma i zanemarivanja tegoba, obično se formiraju bolni čvorići u mišićima duž vrata, prema ramenima i između lopatica (miogeloze). Ovo dalje dovodi do drugog sindroma – miofascijalnog sindroma (zapaljenje mišićnog omotača).

 

POGLEDAJTE VIŠE O PRIPREMI KOŽE ZA LETO

priprema kože za leto

OVDE

POGLEDAJTE VIŠE O TRETMANU RADIOTALASNIM LIFTINGOM

tretman radiotalasnim liftingom

OVDE

POGLEDAJTE VIŠE O MASAŽI VULKANSKIM KAMENJEM

Voncanic Lava rocks

OVDE