+381607237853 akademija.purity@gmail.com

Šta izaziva i podstiče pojavu simptoma masne i problematične kože?

Šta izaziva i podstiče pojavu simptoma masne i problematične kože

Postoji nekoliko mitova koji prate pojavu akni – na primer da ljudi koji imaju simptome masne i problematične kože manje vode računa o ličnoj higijeni od drugih. Evo ključnih faktora za koje medicinski stručnjaci znaju da postoji verovatnoća da će neke ljude učiniti sklonije aknama od drugih:

Genetika

Geni određuju tip naše kože i neki od nas imaju kožu koja je reaktivnija i sklonija upali, pojavi simptoma masne i problematične kože i aknama. Ako su oba vaša roditelja imala akne, veća je šansa da će se i kod vas pojaviti to stanje.

Hormoni

Akne su oboljenje vezano za hormone. Hormoni su odgovorni za razvoj lojnih žlezda i takođe stimulišu stvaranje sebuma u tim žlezdama (prekomerno stvaranje sebuma jedan je od simptoma koji definiše kožu sklonu aknama).

Porast hormona tokom puberteta glavni je razlog zbog kog su akne češće u doba adolescencije, ali hormoni nastavljaju da utiču na muškarce i žene na drugačiji način u različitom životnom dobu: promene u nivoima hormona tokom menstrualnog ciklusa često dovode do toga da ženama koje su u 20-im ili 30-im godinama života naglo izbijaju akne.

Lekovi

Neki lekovi – kao što su steroidi i litijum – mogu izazvati akne. Iako nisu uzrok akni, sledeći faktori mogu podstaći i pogoršati simptome:

Ishrana

Postoje dokazi da postoji povezanost između ishrane i pojave akni. Ishrana sa visokim glikemijskim indeksom i sa dosta mlečnih proizvoda može podstaći pojavljivanje akni ili pogoršati stanje.

Pušenje

Istraživanje pokazuje da pušenje pogoršava akne tako što izaziva oksidativni stres koži i menja sastav sebuma.

Neodgovarajuća nega kože

Agresivna sredstva za čišćenje kože koja sadrže sapun i voda koja je previše vruća, mogu narušiti prirodnu ravnotežu kože i pogoršati simptome. Neki preparati za negu kože i šminka, takođe su i komedogeni, (što znači da dovode do začepljenja pora i izazivaju akne).

POSTANI PROFESIONALNI ESTETIČAR-KOZMETIČAR!

VIDI OVDE

KISELINA GORKOG BADEMA - TERAPIJA ZA MASNU I PROBLEMATIČNU KOŽU

masne i problematične kože

VIDI OVDE

KAKO SE RADI KOMEDOEKSPRESIJA

masne i problematične kože

VIDI OVDE