Select Page

SVETLOST I ŠMINKA - sa praktične nastave na predmetu studenata prve godine smera Makeup artist

Šminka i svetlo

Šminka i svetlo su neraskidiv par kada je u pitanju dobra fotografija i samo nanošenje šminke. Svetlost utiče na kvalitet šminke kroz mnogo različitih segmenata. Dok nanosimo šminku na lice, ono mora biti okrenuto ka svetlu. Najbolje bi bilo da imamo dnevno prirodno svetlo tokom rada. Ukoliko to nije slučaj, služi nam veštačko osvetljenje. Kod profesionalne šminke koristimo svetla na ogledalu koja su poređana oko ogledala. Na taj način svetlost ravnomerno osvetljava lice klijenta. Ukoliko menjamo svetlost tokom šminkanja dolazimo do problema razlikovanja šminke u različitim segmentima rada. Takođe, ukoliko svetlo nije ujednačeno konačan proizvod neće biti dobar. Npr, ukoliko nam je svetlost jača samo sa jedne strane lica onda ćemo drugu stranu lica šmikati sa manjim intenzitetom jer je ono tamnije. Kada takvo lice dođe pred ujednačenu svetlost leva i desna trana će se znatno razlikovati. 

Kao fotograf, radite sa svetlom da proizvede kvalitetne slike. Boja, pravac, količina i kvalitet svetlosti koju koristite, određuju kako će objekat fotografisanja izgledati. U studiju, sa veštačkim izvorima svetlosti, možete precizno da kontrolišete sve efekte, međutim, većinu slika načinite na prirodnom svetlu. Šminka i svetlo funkcionišu po istom principu.

Dnevna svetlost i sunce nisu pouzdan izvor, jer se menjaju tokom dana, sa vremenom, sezonom, lokacijom i formom scene. Promena dnevne svetlosti može da utiče na oblike, boje i tonove na fotografiji. Boja sunčeve svetlosti najbrže se menja u sumrak. Velike promene boje svetla se pojavljuju tokom oluja , izmaglica ili magle i tokom zime. Pravac svetla menja se kako se sunce kreće preko neba. Oblik i pravac senki se menjaju i različiti pravci sunčeve svetlosti u velikoj meri utiču na izgled scene na fotografiji. Kvalitet sunčeve svetlosti zavisi od njegove jačine i pravca. Jaka, direktna sunčeva svetlost je “jaka”, jer proizvodi tamne, dobro definisane senke i sjajne akcente, sa jakim modeliranjem forme. Sunčeva svetlost je najjača u toku leta, u podne. 

POGLEDAJTE VIŠE O MISS SRBIJE U TELEGRAFU

andjelija-rogic013

POGLEDAJTE VIŠE O ISPITU NA KURSU ŠMINKANJA

na kursu šminkanja

POGLEDAJTE VIŠE O RADU STUDENATA NA PREDMETU NEGA KOSE

frizure kroz istoriju